BEVER / PAJOTTENLAND – Streekbedrijven Pajottenland en Zennevallei houden opendeurdag

C21

BEVER / PAJOTTENLAND – Streekbedrijven Pajottenland en Zennevallei houden opendeurdag

Opendeurdag_producenten
BEVER / PAJOTTENLAND – Streekbedrijven Pajottenland en Zennevallei houden opendeurdag
 
Wandellus_voor_website_-_afstand
Bever: Als toemaatje is er een vrije wandeltocht van 8 km langsheen de drie deelnemende producenten. De draad van die tocht kan opgenomen worden aan één van de bedrijven
 
Fietslus_voor_website_-_afstand
Gooik : Om de drie bedrijven aan te doen is er een fietslus van 15 km uitgestippeld
 

De meeste van de 17 producenten uit het Pajottenland en de Zennevallei die het streekmerk Pajottenland gebruiken zetten op zondag 18 mei van 13u tot 18u de deuren van hun bedrijven wagenwijd open voor bezoekers. Hiermee willen zij vooral de werking van hun bedrijven laten zien. Naar de buitenstaanders toe behoort ook een nadere kennismaking met het Pajottenland en de Zennevallei alvast tot de mogelijkheden. En dit alles wordt zowel in Bever als in Gooik als in Gaasbeek als in Affligem als in Lennik bovendien nog ingebed in enkele extra’s om de typische streekbeleving nog meer aan bod te laten komen.

Producenten die de waarde van hun streek koppelen aan hun ambachtelijke, gezonde en kwaliteitsvolle producten. Dat zijn de producenten die momenteel de streeknaam Pajottenland mogen voeren. Het zijn ook zij die hun producten op de markt brengen in hun gemeente en regio en zo meewerken aan het opzetten van de ‘korte keten’ of de ‘kleine voedselkilometer’. Hierbij hebben zij dan ook een bijzondere aandacht voor milieu en omgeving.
 
Een ideale uitstap
“Die duurzaamheid is overigens een belangrijke factor die de regio Pajottenland steeds meer toepast”, zegt coördinator Jos Huwaert van Pajottenland+, die alvast een grote opkomst verwacht en hiervoor ook enigszins rekent op de medewerking van alle positief ingestelde Pajotten, die overigens best trots mogen zijn op hun kwaliteitsvolle leefomgeving. “De opendeurdag met zijn verschillende extraatjes biedt ook alleszins onze eigen mensen een unieke gelegenheid vrienden en kennissen uit te nodigen om gezamenlijk de geneugten en de pracht van het Pajottenland en de Zennevallei te ontdekken”.
 
In het Makrallendorp dat Bever toch wel is zijn de bezoekers welkom op de Fruitburght Demeulemeester, de Beverse kaashoeve en het fruitbedrijf Vanbiervliet. Als toemaatje is er een vrije wandeltocht van 8 km langsheen de drie deelnemende producenten. De draad van die tocht kan opgenomen worden aan één van de bedrijven.
 
In Gooik, de Parel van het Pajottenland, zijn het de hoeveslagerij- en winkel De Lingeren, het fruitbedrijf Billens-Van Laer en geuzestokerij De Cam die de bezoekers uitnodigen. Om de drie bedrijven aan te doen is er een fietslus van 15 km uitgestippeld. Bezoekers die komen met de wagen en met de fiets de tocht willen afleggen worden aanbevolen hun wagen te parkeren en vervolgens met de fiets te starten aan de kerk in Gooik-centrum, aan de kerk in het gehucht Strijland of aan het busdepot van De Lijn in deelgemeente Leerbeek.
 
Brusselse stinkkeis
Vooral in geuzestokerij De Cam is het vol verwachting uitkijken of ook de vroegere kenners zich kunnen vinden in de aangeboden ‘Brusselse stinkkeis’ of ‘schepkeis’, een helaas haast teloor gegane delicatesse in een productie van de verschillende vroegere ambachtelijke kaasmakerijen uit de streek van Beersel.   
 
In de schaduw van het prachtige kasteel van Gaasbeek dan weer worden de bezoekers in de Donkerstraat opgewacht in hoevewinkel Waterhof en bij de coöperatie ‘Lekkers uit het Pajottenland’, die 9 streekproducenten zowel uit het Pajottenland als uit de Zennevallei groepeert. Hier wordt uitgepakt met Pajotse verrassingsspelen en ‘plezante beleving’ op de aanliggende weiden.
 
Verder zijn er nog bezoeken mogelijk aan het wijndomein De Kluizen in Affligem waar om 14u ook de Kluiswandeling start, honing en fruit Frans Vanden Bosch in Herfelingen en het Huis Vossen in het centrum van Lennik met zijn streekeigen Poireken-jenever. Op deze locatie is er eveneens een tentoonstelling van het Lenniks Archief dat de bezoekers er ook maar al te graag trakteert op enkele pittige Lennikse ‘istourekes’.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mei 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief