AFFLIGEM / LIEDEKERKE - Haagplantactie 2014

C21

AFFLIGEM / LIEDEKERKE - Haagplantactie 2014

Editiepajot_ingezonden_haagplantactie_natuurpunt_09102014
foto © Jacky Delcour

Natuurpunt (afdeling Affligem – Liedekerke) organiseert in samenwerking met de milieuraad van Affligem en Liedekerke in het najaar van 2014 weer een haagplantactie. In een wereld van oprukkend beton en asfalt dragen hagen bij tot de vergroening van onze leefomgeving. Hagen zijn ook nuttig om hellingen of oevers vast te houden, beschutting te geven, windbescherming te bieden, enz.

We kiezen voor streekeigen groen omdat inheemse soorten vaak beter bestand zijn tegen de grillen van ons klimaat en tegen streekgebonden ziekten en plagen. Inheemse soorten zijn vaak snellere groeiers, goedkoper en hebben een langere levensduur. Terwijl sommige vaak gebruikte uitheemse soorten (bvb cypressen, aucuba, ….) doorheen het jaar hetzelfde kleedje dragen, varieert het uitzicht van de inheemse soorten volgens onze seizoenen. 

 

Inheemse soorten dragen meer bij tot de biodiversiteit. Ontelbare dieren – groot en klein – overleven dankzij de blaadjes, wortels, bloesems, zaden of bessen van bomen en struiken. Iedereen houdt van vlinders, egels en mezen, maar slechts weinigen hebben eet- en schuilgelegenheid in hun tuin. Inheems en gemengd groen biedt veel meer leefkansen dan uitheemse soorten aan onze eigen planten en dieren. 

 

Wat bieden we aan? 

  • Geschoren haag: je kan kiezen tussen een gemengd pakket of een pakket met enkel haagbeuk. Een geschoren haag gun je de breedte en hoogte zoals je zelf wil.
  • Heg: als je één tot meerdere meters breedte ter beschikking hebt, dan kan je de wat ruwere heg overwegen.
  • Houtkant: beschik je over een vijftal meter breedte dan is een houtkant mogelijk. Een houtkant heeft ecologisch een zeer grote waarde en levert eveneens brandhout op.
  • Vogel- en nectarbosje : een al dan niet lintvormig perceel kan je beplanten met soorten die veel bloemen en bessen opleveren. Een echte vogeltrekpleister!
  • Knotbomen: knotbomen kunnen met of zonder bijhorende haag in lintverband geplant worden. 

Meer info en hoe bestellen? 

Op de website van de gemeente Affligem (www.affligem.be) vind je heel wat meer praktische informatie en een bestelformuliertje. Kijk op de home pagina naar “haagplantactie 2014” waar je uiteraard online kan bestellen. Of stuur het bestelformulier rechtstreeks naar de dienst leefmilieu zelf: Gemeentebestuur Affligem, dienst leefmilieu, Bellestraat 99, 1790 Affligem (tel. 053 64 00 12). Opgelet : bestellingen zijn enkel geldig indien ze uiterlijk op 15 november ingediend en betaald zijn.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 okt 2014
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief