AFFLIGEM - Walter Dedonder in de huid van Fritz Kreisler

C21

AFFLIGEM - Walter Dedonder in de huid van Fritz Kreisler

Editiepajot_ingezonden_11-12_kreisleriana_invitation
ingezonden

Heel uitzonderlijk staat burgemeester, Walter Dedonder, nog eens op de planken in Affligem/Hekelgem. Deze keer als verteller van een klassiek concert dat doorgaat op zaterdag 15 november 2014 om 18 uur in de Sint Michielskerk in Hekelgem.

Hij kruipt in de huid van de Weense componist/violist Frits Kreisler. Dit concert is geheel ten voordele van de Sint Vincentiusschool van Hekelgem.

 

Beide muzikanten, Gina Beukes en Helen Leek behoren tot de wereldtop (Londen Symphonic Orchestra).

 

Fritz Kreisler biografie

De concertviolist Fritz Kreisler was de onnavolgbare leider in zijn beroep. Zijn leven is bovendien één van de meest boeiende uit de muziekgeschiedenis.

 

Als muzikaal wonderkind kon hij op driejarige leeftijd reeds muziek lezen en toen hij vier was speelde hij het volkslied al op zijn viool. Hij was zo getalenteerd dat hij als twaalfjarige de prestigieuze ´Premier Prix´ aan het Parijse Conservatorium wegkaapte van aspiranten dubbel zo oud. Daarna tourde hij suksesvol de Verenigde Staten als professioneel violist.

 

Als adolescent slaagde hij er in om na slechts twee jaar af te studeren aan de middelbare school. Hij leerde een half dozijn vreemde talen met het grootste gemak, studeerde tussendoor nog geneeskunde en behaalde kwalificaties als professioneel soldaat. Op het einde van zijn tienerjaren keerde hij terug naar zijn eerste liefde, de muziek, en naar een distinct groepje Weense onsterfelijken waaronder Brahms. 

 

Een krachttoer van deze muzikale magiër was tevens dat hij zonder ooit enige pianoles te krijgen toch uit het hoofd schitterende begeleiding kon spelen bij de standaardwerken voor de viool.

 

Toen hij nog maar 19 was, schreef hij één van de beste cadenzas voor het vioolconcerto van Beethoven, tegelijkertijd hielp hij collega muzikanten met levendige militaire marsen, Weense walsen en de songteksten voor lichte misicals. 

 

Toen hij al wereldberoemd was werd hij op een bepaald moment nog van het podium ge-boed als vijand tijdens de hysterie van de eerste Wereld Oorlog, terwijl hij eigenlijk net dozijnen zogenaamde vijanden van de hongersdood had gered.

 

Hij was een man van de wereld en converseerde met presidenten, keizers en koningen in hun respectievelijke talen met hetzelfde gemak als waarmee hij de Griekse en Latijnse klassiers zowel als filosofische problemen bediscuteerde. 

 

Kreisler was een overtuigd gelover in vrijheid, en weigerde pertinent om te buigen voor de ideologieën van het Russische communisme of Nazisme.

 

Kreisler, meer dan eender welke violist uit onze tijd, combineerde een verbazende techniek met een diepte aan gevoel en emotie en een schoonheid van toon dat de harten van alle luisteraars beroerde. Hij verrijkte de literatuur van de viool permanent met werken van een onnavolgbare charme en schoonheid, die deel uitmaken van het repertoire van elke violist.

 

Hij was immer bescheiden, en altijd gretig om te leren van anderen. Een charmant verhaalverteller, onzelfzuchtig en aardig, blijft hij één van de meest geliefde en beminnelijke personages uit de muzikale geschiedenis.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 nov 2014
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief