AFFLIGEM - Propere grachten moeten wateroverlast indijken

C21

AFFLIGEM - Propere grachten moeten wateroverlast indijken

Editiepajot_jacky_delcour_2015-01-20__gracht_affligem
 

Elk jaar wordt een deel van de grachten op het Affligemse grondgebied geruimd. Het werk wordt uitbesteed aan een gespecialiseerde firma. Farys start begin februari met het ruimen van 3 grachten: ter hoogte van de Kleine Heideweg; de Bellestraat en Gracht ter hoogte van de  Steenjemeerbeek (Geerbeek).

Bijkomend zal aannemer Cocquyt nog de Maaimeersgracht ruimen, en dit op twee plaatsen. (sectie Rozenlaan richting Driesstraat). De kostprijs voor deze ruiming, samen met de afvoer en de verwerking wordt geraamd op 40.000 euro. Het stuk tussen de J.B. Callebautstraat en de Dender wordt eveneens geruimd. De geraamde kostprijs bedraagt 24.176,37 euro.

 

Verder worden er oppervlakkige ruimingswerken uitgevoerd aan verschillende waterlopen die de provincie Vlaams-Brabant in beheer heeft. Het gaat om de Bosbeek, Kerlemeersgracht en Okeibeek (stroomopwaarts E40). De Geerbeek, Kerlemeersbeek, Koudenbergbeek, Maaimeersbeek, Mansbroekgracht, Okeibeek en Weimeersgracht. 

 

“De oppervlakkige ruimingswerken omvatten het wegnemen van allerlei ongewenste materialen en voorwerpen zoals afval, afbraakmateriaal, takken, grove plantenresten die opstoppingen binnen de bedding van de waterloop of overwelvingen kunnen veroorzaken. De oppervlakkige ruimingswerken omvatten geen slibverwijdering uit de bodem. Propere grachten dragen tevens bij tot het indijken van wateroverlast” aldus schepen van Openbare Werken Guy Uyttersprot (N-VA).

 

Deze waterlopen waren vroeger gerangschikt in de derde categorie en werden beheerd door de gemeente Affligem. Het beheer van deze waterlopen werd op 1 december 2014 overgedragen aan de provincie Vlaams-Brabant, die tevens instaan voor de ruimingswerken van deze grachten. De firma Audenaert uit Laarne staat in voor de jaarlijkse opdracht van de ruimingswerken in het bekken van de Dender.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jan 2015
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief