AFFLIGEM - Het mysterie van het Alvinnenbrood in Teralfene

C21

AFFLIGEM - Het mysterie van het Alvinnenbrood in Teralfene

2015-06-05_alvinnenbrood__teralfene__1_b
 

Het mysterie van het Alvinnenbrood in Teralfene, een benefietactiviteit ten voordele van  de anders-validen uit Affligem. Geloof het of niet, maar verhalen zijn er voor elke  leeftijd. Groot en klein laten zich graag meevoeren in deze wereld van fantasie of  “echt” gebeurd.

Sinds de fusie van 1976 en tot heden blijft Teralfene vechten voor het behouden van zijn eigen aard en als dat nog kan worden versterkt staat Frank Van Alfene op de eerste rij; hij is niet alléén de geestelijke vader van de Zotskapsfiesten, maar een bezieler om de wekelijkse boerenmarkt in stand te houden.

 

Een nieuw idee was om het mysterie rond de Alvinnenberg, gelegen in Teralfene op 500 m van de monding ,van de Bellebeek in de Dender te verklaren en dit met een broodje.

 

In vroegere tijden was deze heuvel omgeven door een zeer ver uitgestrekte moeras, dat zich bevond  tussen Liedekerke en Teralfene.

 

Op deze heuvel in het gebied kwamen ’s nachts de zielen van omgekomen personen in het moeras, als lichtjes ronddwalen…volgens het volksgeloof…en nu nog …voor wie zou gaan kijken..na middernacht.

 

Iets is er  dus wel van waar….maar zeker is wel dat de heuvel werd  aangelegd door de Romeinen als uitkijkpost over de Dendervallei.

 

Bakker Gustaaf Vermoesen uit Hekelgem, die een brood- en koekenstand heeft op de wekelijkse markt  bakte op verzoek van de Teralfense kunstenaar en dorpsverteller Frank Van Alfene, een broodje, klein als een heuveltopje met een bruine korst en daarin zitten rozijnen; zo kan niemand nog de geschiedenis vergeten…; Rozijnen rijmt op Romeinen en je hebt een niet te vergeten verhaal bij een lekker ‘Alvinnenbroodje’ met een gewicht van 450 gram , waarvan 200 gram rozijnen.

 

Nu aan staande vrijdag 12juni op de wekelijkse boerenmarkt is dit broodje te koop en  houdt ‘ VLD-CTL’, een drankstand open, als benefiet voor de anders-validen en dit met  het  Zotskapsbier dat buiten Teralfene niet kan worden verkregen. ….

 

Maar  eveneens zal je op vrijdag a.s. ook ovenkoeken met witte en zwarte pensen kunnen smullen en dit op hout gebakken volgens een oud recept…..dat  Frank Van Alfene  opspoorde ..en  dat werd meegebracht uit Keiem bij Diksmuide door ; ‘de vier echte  ‘’ Teralfense  smokkelaars uit de tweede wereldoorlog…

 

Ter info bakker Gustaaf Vermoesen kan je vinden via  gustaafvermoesen@hotmail.com

Telefoon 0477.83.42.96.

De bakker staat ook  op dinsdag in SKLombeek.

Op woensdag in Jette en vrijdag in Teralfene op boerenmarkt.

Zaterdag in de voormiddag te Dilbeek en de namiddag te Gaasbeek.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jun 2015
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief