AFFLIGEM investeert in aardgasvoertuigen

C21

AFFLIGEM investeert in aardgasvoertuigen

Editiepajot_jacky_delcour_2015-06-16_twee_bedrijfsvoertuigen____2_a
 
Editiepajot_jacky_delcour_2015-06-16_twee_bedrijfsvoertuigen____3_a
 
Editiepajot_jacky_delcour_2015-06-16_twee_bedrijfsvoertuigen____4_a
 

Affligem heeft voortaan twee nieuwe bedrijfsvoertuigen op aardgas ter beschikking. Door deze investering zet de gemeente een belangrijke stap naar een groener voertuigenpark. Energiedistributiebedrijf Eandis ondersteunde de aankoop van de voertuigen en de plaatsing van een vulstation.

“Met deze investering in nieuwe aardgasvoertuigen zet onze gemeente een volgende stap in de reductie van het fijn stof en de CO2-uitstoot, en levert daarmee een belangrijke inspanning voor milieu en klimaat. Na de overschakeling van de stookplaatsen naar condensatieketels op aardgas, startten deze week de werken voor de vervanging van de sporthalverlichting door energiezuinige T5 verlichting. Deze nieuwe verlichting combineert een veel hogere lichtopbrengst met een 70 % lager energieverbruik”, aldus schepen van Milieu Bert De Roeck en schepen van Openbare werken Guy Uyttersprot. 

 

Twee aardgasvoertuigen en een vulstation - Het wagenpark van de gemeente Affligem vergroend met de aankoop van twee nieuwe aardgasvoertuigen. In de zoektocht naar alternatieven voor fossiele brandstoffen en de overstap naar een duurzame vloot opteerde Affligem voor de aankoop van twee CNG-voertuigen van het merk IVECO, respectievelijk een gesloten bestelwagen en een bestelwagen met open laadbak. De beide wagens vervangen oude vervuilende voertuigen. CNG staat voor ‘Compressed Natural Gas’ of samengeperst aardgas. Dat is niet te verwarren met LPG, een minder milieuvriendelijk restproduct uit de bewerking van aardolie.

 

Affligem, trots om de eerste stappen naar duurzame mobiliteit te zetten, was snel overtuigd van de ecologische en financiële voordelen van CNG. Zo is er 95 % minder uitstoot van fijn stof en 50 % minder stikstofoxiden (NOx) en 30 % minder geluid dan bij benzine. Rijden op aardgas biedt een besparing van 30 tot 50 % op de brandstofkosten en dit gedurende de levensduur van de wagens. De aankoopprijs van de voertuigen is vergelijkbaar met die van een klassiek voertuig. Met een volle gastank hebben de CNG-wagens een grote actieradius. 

 

Deze aankoop is tot stand gekomen samen met netwerkbeheerder Eandis, dat fungeerde als aankoopcentrale voor de aankoop van de voertuigen. Ook voor het voorlopig beperkte aantal publieke gastankstations bood Eandis een oplossing. Er is een privé CNG-vulstation gebouwd op de gemeentelijke site ‘Bellekouter’ in Affligem, waar zich zowel het gemeentehuis, OCMW, bibliotheek, sporthal, technische dienst, cultuurzaal, … bevinden. Het gaat om een zogeheten ‘slow fill’-station, aangesloten op het gewone aardgasnet. Daarmee kan een voertuig op vier uur tijd worden volgetankt. De bouw van de vulstations wordt ondersteund door Eandis.

 

 

Samen naar duurzame mobiliteit - In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, waarvan 3,1 miljoen personenwagens. Al die voertuigen samen zijn elk jaar goed voor 56,4 miljard kilometer rijden en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. Om de uitstoot van broeikasgassen en fijn stof zo veel mogelijk te reduceren, moet worden gezocht naar duurzame alternatieven. 

 

Eén van de opties om over te schakelen naar een efficiënter en duurzamer wagenpark, is de vervanging van voertuigen op benzine en diesel door elektrische voertuigen (interessant voor een kleine actieradius) of voertuigen op samengeperst aardgas (CNG - interessant voor een grotere actieradius).

 

Eandis gelooft sterk in duurzame mobiliteit en wil onder meer de lokale besturen op haar werkgebied daarin aanmoedigen en ondersteunen. Eandis biedt de lokale besturen hulp bij studies rond mobiliteit en wagenparken, organiseert gezamenlijke aankooptrajecten voor voertuigen en plaatst oplaadinfrastructuur en vulstations.

Cng-voertuigen.de twee voertuigen kosten 75000 euro. Het vulstation werd de gemeente aangeboden door Eandis (kostprijs 8000 euro).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2015
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief