AFFLIGEM schrapt huisvuilbelasting

C21

AFFLIGEM schrapt huisvuilbelasting

Editiepajot-logo-affligem

De Affligemse meerderheid van CD&V en N-VA, heeft beslist om de jaarlijkse huisvuilbelasting te schrappen. Alle belastingsreglementen verlopen eind 2015 en worden in december aan de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring voor de volgende twee jaar (2016 en 2017). De huisvuilbelasting zal niet meer worden voorgelegd, wat betekent dat de gezinnen dit jaar voor het laatst een huisvuilbelasting hebben betaald.

 

Van bij de overdracht van het afvalbeleid, aan de Intercommunale ILvA, leefde bij beide partijen het idee om de huisvuilbelasting af te schaffen indien aan twee voorwaarden werd voldaan.

De eerste voorwaarde was dat het gemiddelde afvalvolume van de gemeente lager zou liggen dan het gemiddelde van het ILvA werkingsgebied.

Als tweede voorwaarde stelden ze dat het schrappen van € 250.000 aan exploitatie inkomsten geen hypotheek mocht leggen op de financiële stabiliteit van het meerjarenplan.

 

Beide voorwaarden zijn vervuld.

  • Het afvalvolume van praktisch alle fracties zijn spectaculair gedaald sinds de overdracht van het afvalbeleid aan de IC ILvA op 1 januari 2014. Ten opzichte van 2013 daalde het totaal afvalvolume in 2014 met 28%. Over de eerste acht maanden van 2015 noteren ze voor het totaal afvalvolume nogmaals een daling met 19% tegenover 2014. Waar het gemiddelde van het ILvA werkingsgebied voor 2015 (eerste 8 maanden) op 279 kg/inw. ligt, scoort Affligem merkelijk beter met 269 kg/inw. Van de slechtste leerling van Vlaanderen evolueren ze op 2 jaar naar de top in Vlaanderen. Deze gunstige evolutie danken ze aan de milieubewuste inwoners, ze willen hen voor hun inspanningen belonen met het afschaffen van de huisvuilbelasting.
  • Als tweede belangrijke voorwaarde komen ze bij de fin. toestand. Waar deze bij het begin van de legislatuur nog zeer penibel was, zijn ze er als ploeg in geslaagd om dankzij een rits besparingen en de toepassing van het principe ‘de gebruiker betaalt’ de gemeente financieel gezond te maken. 

Ze doen dit zonder te raken aan de personenbelasting of de opcentiemen, beide liggen met 7% en 1250 opcentiemen onder het Vlaams gemiddelde. De gemeente kan ondanks het afschaffen van deze € 250.000 aan inkomsten, nog steeds een autofinancieringsmarge van € 650.000 voorleggen in 2019.

 

Het bestuur wil het principe van ‘de vervuiler betaalt’ zo volledig mogelijk toepassen, de invoering van het Diftar tariferingsysteem is daartoe de beste garantie. Diftar staat voor gedifferentieerde tarifering, wat inhoudt dat fracties die duur zijn om te verwerken eveneens duur zijn om aan te bieden, denk maar aan restafval. Terwijl fracties die weinig of niets kosten om te verwerken gratis worden opgehaald, zoals bijvoorbeeld papier.

 

Conclusies

Het gemeentelijk belastingsysteem wordt sociaal rechtvaardiger door deze belasting af te schaffen.

Door de afvalrekening volledig diftar gestuurd te maken krijgen de inwoners een stimulans om in de toekomst nog milieubewuster om te gaan met hun afval, tegelijk kunnen ze daarmee hun ecologische voetafdruk verkleinen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 nov 2015
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief