AFFLIGEM - Davidsfonds Teralfene organiseert zijn eerste voordracht van het nieuwe jaar: “De Belgische revolutie van 1830”

C21

AFFLIGEM - Davidsfonds Teralfene organiseert zijn eerste voordracht van het nieuwe jaar: “De Belgische revolutie van 1830”

Davidsfonds_teralfene

Op donderdag 28 januari om 20u stipt organiseert Davidsfonds Teralfene zijn eerste voordracht van het nieuwe jaar. Deze gaat door in de gebruikelijke Parochiezaal van Teralfene gelegen in de Balleistraat 20.

 

De voordracht “De Belgische revolutie van 1830” zal door Johan Op de Beeck, journalist en auteur, met de gekende gedrevenheid het spannende verhaal van 1830-1831 vertellen. Deze lezing wordt geïllustreerd met talrijke prenten, tijdsdocumenten en kaarten. 

 

Na de val van Napoleon ontstaat in 1815 het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Willem I bestuurt als een ouderwetse alleenheerser. Zijn taal-en godsdienstpolitiek ontstemt de katholieke bevolking van het Zuiden. Maar de jonge liberale generatie van advocaten en journalisten verzet zich. Ze eist meer democratie en vrijheid. Hun kopman is Louis De Potter, een republikein. Onder zijn leiding sluiten katholieken en liberalen de rangen. De koning slaat hard terug. Buitenlandse spionnen en agitatoren ondermijnen het regime. Maar niets laat vermoeden dat het Koninkrijk in gevaar is. Tot augustus 1830. Een onverklaarbare opstand met brandstichting en oproer in Brussel brengt een onstuitbare spiraal van geweld op gang. Een maand later valt het Nederlandse leger aan. En wordt verslagen. De Potter grijpt de macht. Zal België een republiek worden naar Frans voorbeeld? De grote mogendheden kunnen dit niet laten gebeuren. Amper een maand na het uitroepen van de onafhankelijkheid is de Belgische revolutie in gevaar. Antwerpen wordt gebombardeerd. De ene coup volgt op de andere. De revolutionairen bestrijden niet alleen Willem I maar ook elkaar. Gedreven door heel verschillende politieke visies op de toekomstige natie, leveren ze een gevecht op leven en dood. Hoe uiteindelijk een nieuw land, maar geen republiek ontstaat, wordt verteld in de dramatische climax van deze lezing.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 dec 2015
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief