AFFLIGEM - Brug over E40 in het gehucht ten Bos verdwijnt

C21

AFFLIGEM - Brug over E40 in het gehucht ten Bos verdwijnt

2016-08-04_brug_over_e40_over_ten_bos_verdwijnt__10_a
 

Het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen (AWV) gaat de brug over de E40 in het gehucht Ten Bos afbreken. De beslissing tot de afbraak werd genomen door de Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid Oost-Vlaanderen. De brug dateert van de jaren 60 en vormt de grens tussen Affligem en Aalst. 

 

AWV heeft een doorlichting gemaakt van de boven de E40 gelegen bruggen : Kleistraat (Resschebeke), Ten Bos (Aalst) en Baleistraat (Affligem). Volgens AWV stelt zich de vraag of de bovenliggende bruggen met relatief beperkt verkeer al dan niet behouden dienen te blijven, ook gezien de korte afstand tussen de 3 bruggen. De afstand tussen de drie bruggen bedraagt 1570 meter. De afstand tussen de brug Kleistraat-Ten Bos bedraagt 970 meter en de afstand tussen de brug Ten Bos en de Balleistraat bedraagt 600 meter. 

 

Verder blijkt uit het inspectieverslag dat de brug Kleistraat op het programma staat om gesaneerd en hersteld te worden. De aanbesteding is in 2016 voorzien, de uitvoering in 2017. De werken omvatten het aanbrengen van een waterdichte rok. Dit is een waterdichte afdeklaag. Het bestaat meestal uit een gietasfalt of kunsthars (membraan) en zal de onderliggende structuur beschermen tegen indringing van vloeistoffen, water en chemische nevenproducten van oliën, doodhouten,… De geraamde kostprijs bedraagt 250.000 Euro.

 

Gemeente Affligem voorstander behoud brug Ten Bos

De brug Ten Bos is sinds 2004 in slechte staat en werd enkel nog in stand gehouden. Er is een probleem met de waterdichting en het beton maar ook de leuningen en voetpaden voldoen niet meer aan de normen van vandaag. Vanuit het beheer kunstwerken is men er reeds vanuit gegaan dat wegens het beperkte gebruik en de beperkte gevolgen naar omleiding toe deze brug de kosten van een sanering en herstelling niet rechtvaardigen. Daarom zal de brug worden afgebroken. 

 

De gemeente Affligem was de enige partij in het overleg die ervoor pleitte om de brug niet af te breken. AWV, en de stad Aalst, op wiens grondgebied de brug ligt,  opteerden om de brug te supprimeren.

 

”In het geval van Affligem is het de tweede brug over de E40 die verdwijnt. In 2010 werd ook al de brug ter hoogte van de Lombeekstraat afgebroken. Dat gebeurde nadat een vrachtwagen de brug had geramd en zwaar beschadigd. Wie in Affligem de autosnelweg wil oversteken, kan alleen nog terecht aan het op- en afrittencomplex of via de brug aan de Balleistraat”, zegt schepen van Openbare Werken Guy Uyttersprot (N-VA).

 

De brug Balleistraat is in het beheer van Vlaams-Brabant en verkeert in matige tot slechte toestand, er worden echter geen werken voorzien in de eerstvolgende jaren.

 

Tellingen

Er zijn op de drie bruggen tellingen uitgevoerd. Uit die tellingen blijkt dat er op de verschillende bruggen relatief weinig verkeer is. Op de brug ter hoogte van de Kleistraat passeerden er tijdens de avondspits (tussen 17u en 18u) 94 auto’s, 8 fietsers, 1 voetganger en 5 tractoren. Op de brug ter hoogte van Ten Bos noteerde men een gemiddelde van 34 auto’s, 2 vrachtwagens en 3 fietsers per uur tijdens spitsuren en ter hoogte van de Balleistraat werden er 110 auto’s geteld tijdens de spitsuren. Opvallende vaststelling hier is het relatief hoge aantal fietsers die deze weg gebruiken. Er werden gemiddeld 20 fietsers geteld tijdens de spitsuren en in de periode tussen 15u30 en 16u30 tot 41 fietsers per uur. De nabijheid van de school Sint-Jan in Teralfene en het station van Denderleeuw zijn de meest voor de hand liggende reden voor het groot aantal fietsers op deze brug

 

Brug Lombeekstraat Essene

Het gemeentebestuur van Affligem en Ternat zijn reeds enkele jaren vragende partij om ter hoogte van de Lombeekstraat een nieuwe brug voor autoverkeer te bouwen. Op het indicatief meerjarenprogramma 2019 van AWV-Vlaams-Brabant werd voor deze brug evenwel geen geld voorzien. Na herhaaldelijk aandringen en na een informeel overleg met het kabinet van Vlaams Minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) is men momenteel aan het bekijken om het project brug Lombeekstraat alsnog op te nemen in het meerjarenplan 2017.

 

Nu met zekerheid de brug Ten Bos definitief verdwijnt rekenen we op het engagement van Vlaams Minister Ben Weyts om de brug over de E40 in Essene deze legislatuur nog te realiseren.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 aug 2016
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief