AFFLIGEM - Rik De Bolle uit Essene is overleden, Rik De Bolle ontving Affligemse cultuurprijs in 2015

C21

AFFLIGEM - Rik De Bolle uit Essene is overleden, Rik De Bolle ontving Affligemse cultuurprijs in 2015

Rik_de_bolle_sint-antoniusgilde_essene_2015_01
 

Ter gelegenheid van de 47ste uitgave van de Sint Antoniusviering in Essene ontving tijdens de plechtige Hoogmis voorzitter Rik De Bolle de gemeentelijk cultuurprijs voor socio-culturele verdiensten. Het werd een kunstwerk van de Affligemse kunstenaar Pierre Van den Bossche met de symbolische “A”.

 

Ofschoon hij de leeftijd heeft van 84 jaar en er ook wat gezondheidsproblemen zijn blijft hij even slank en bijzonder actief. Zijn slankheid heeft hij nog steeds te danken aan zijn sportieve aard. Vroeger was hij atleet en hij uitte zich zelfs in de hardste proef van de atletiek “de marathon”.

 

Overal waar sport was kon men Rik ontmoeten en stak hij bij de organisatie een handje toe.

 

Hij is de spil van het verenigingsleven van Essene. Men kan zich moeilijk activiteiten indenken zonder hem, zowel op sport, muziek, sociaal, religieus, cultureel als heemkundig gebied.

 

Vooral heeft hij een boontje voor de geschiedenis van zijn dorpje Essene. Hiervoor heeft hij alles veil: moeizaam opzoekingswerk en zelfs zwaar studiewerk o.a. volgde hij de cursus  geschiedschrijving en tal van vervolmakingscursussen. In heemkundige tijdschriften pleegde hij vele artikels en zijn bijdragen werden graag gelezen in “De Asschenaar” van toen.

 

Zijn drie “wandelboekjes” die hij schreef in de reeks van de Vlaamse wandelaarsbond zijn pareltjes.

 

Rik heeft ook heel wat wandelervaring , gidste vele jaren en kent de streek en vooral het Pajotttenland als zijn broekzak. Zette zich vooral in voor het behoud van ons wandelwegen.

 

Met vriend Leo de Ryck lag hij aan de basis van de oprichting van de wandelclub “De Pajotten” en tal van wandelactiviteiten.

 

Maar zijn gewaardeerd levenswerk is wel het in ’t leven roepen in 1968 van de Sint Antoniusviering en de oprichting van de Sint Antoniusgilde.. De voortzetting van een eeuwenoude traditie van Essene en op een eigentijdse manier het volksleven en de landelijke cultuur van onze mensen hierdoor bevorderen. Deze viering is uitgegroeid tot een verre bekendheid en zette Essene op de kaart, zowel toeristisch, folkloristisch en als een blijvende verering van Sint Antonius. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 aug 2016
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief