PEPINGEN - Drogo stapte tussen de regenvlagen door

C21

PEPINGEN - Drogo stapte tussen de regenvlagen door

Editiepajot_pepingen_drogo_1__foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_pepingen_drogo_2__foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_pepingen_drogo_3_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_pepingen_drogo_4_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_pepingen_drogo_5_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 

Al meer dan 125 jaar trekt op de derde zondag na Pinksteren de Drogo-ommegang door de straten en velden van Bellingen. Normaal beelden schoolkinderen, ruiters en verenigingen in verschillende taferelen het leven van de patroonheilige van Bellingen uit. Dreigende regenwolken zorgden er voor dat naast het beeld van Drogo slechts de Concertband Theobalduszonen, enkele kinderen en bedevaarders en de Pipe-band van Pepingen mee opstapten.

Een uur voor het vertrek gingen de hemelsluizen boven Bellingen open. Bij het vertrek waren er toch nog dreigende wolken, maar een verkorte versie vertrok toch voor een tocht.
Drogo leidde een leven van onthechting , negen keer ging hij te voet naar Rome op bedevaart . Als kluizenaar liet hij zich inmetselen in een kerkmuur van Sébourg. Zijn relikwieën belandden later met gevluchte monniken in het klooster van Cantimpré in Bellingen, waar men ze bij toeval op het einde van de 19de eeuw terugvond op de gewelven van de kerk. Drogo wordt aanroepen als beschermer van het vee en als patroonheilige van de zwakke weggebruiker.
Omwille van de restauratiewerken  was de abdijkerk nog gesloten. De ommegang hield dan een oponthoud op de plaats waar de vroegere abdij stond tegen de noorderkant van de kerk
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief