PEPINGEN wacht nog om zijn waterlopen te laten beheren door de provincie

C21

PEPINGEN wacht nog om zijn waterlopen te laten beheren door de provincie

Editiepajot_halle_waterlopen_foto_merckx
Foto © Felix Merckx

Op vraag van de provincie en 51 Vlaams-Brabantse gemeenten heeft de Vlaamse het waterlopenbeheer in Vlaams-Brabant ingrijpend veranderd. Bij de 950 km waterlopen die de provincie vandaag al beheert, komen er op 1 december 475 km bij.

Daarmee wordt er een eind gemaakt aan de versnippering in het waterlopenbeheer. De vroegere indeling van de waterlopen in drie categorieën dateerde nog van 1967, vóór de fusies van de gemeenten.
Met de beslissing van de Vlaamse Regering worden in de gemeenten Aarschot, Affligem, Asse, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Geetbets, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Huldenberg, Holsbeek, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenberg, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linkebeek, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Oud-Heverlee, Overijse, Roosdaal, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Ternat, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw waterlopen van de derde categorie geherklasseerd naar de tweede categorie en voortaan beheerd door de provincie.
De gedetailleerde gegevens van de stand van zaken van het huidige onderhoud en specifieke elementen worden vanaf nu verder geïnventariseerd door de medewerkers.
Vanaf 1 december, elk jaar het begin van het 'groot winteronderhoud' van de waterlopen, gaat de provincie dus het beheer van 475 km waterloop van de gemeenten overnemen. In het meerjaren¬budget van de provincie verhoogt daarom het bedrag voor de actie 'waterlopenbeheer' van 3,4 miljoen euro in 2014 tot 5 miljoen euro per jaar.
Daarmee maken we een eind aan de versnippering in het waterlopenbeheer.
Bij deze 51 Vlaams-Brabantse gemeenten zijn alle Pajottenlandse gemeenten vermeld om hun waterlopen te laten onderhouden door de provincie. De provincies budgeteerd daarom 1,6 miljoen euro meer dan in de vorige jaren.
Voor Pepingen gaat het over 13,7 km waterlopen die voor de gemeente gratis kunnen onderhouden worden
André Deroubaix: “De CD&V-Sp.a fractie vroeg om alsnog in te gaan op dit aanbod van de provincie. De technische dienst van Pepingen gaf een gunstig advies en toch weigert het college om dit geschenk aan te nemen”.
AFWACHTEN
"Provincie Vlaams-Brabant startte een goed project op rond het ruimen van een bepaalde categorie waterlopen, dat ook voor Pepingen voordelen kan opleveren. Als gemeentebestuur beslisten we echter om op dit moment nog niet mee in het project te stappen. We hechten belang aan inspraak en volgen daarom voorlopig het negatieve advies dat vanuit de landbouwraad gegeven werd. De Pepingse landbouwers zetten vooral enkele vraagtekens bij de praktische aanpak. Het project staat nu nog in de startblokken. Een grondige evaluatie van de uitvoering in andere gemeenten zal ons al veel antwoorden opleveren. Pepingen haalt geen enkel voordeel bij het overhaast aansluiten en het negeren van de mening van de mensen op het terrein. Een gemeente kan op elk moment aansluiten bij het project. Met een grondige evaluatie vooraf kunnen we ook voor Pepingen het maximum uit dit project halen” zegde burgemeester Eddy Timmermazns ons
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jul 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief