De intocht van de Duitsers in PEPINGEN

C21

De intocht van de Duitsers in PEPINGEN

Editipajot_pepingen_oorlog
Foto Felix Merckx
 

De eerste Duitse troepen kwamen in Pepingen op 25 augustus in de voormiddag. ’s Anderendaags trokken ze verder richting Edingen. Burgemeester ridder Fernand Camberlyn d’Amougies had zijn mensen goed voorbereid.

Vanaf de eerste dagen deed hij alles om moed in te spreken in het hart van de mensen. Wanneer de vijand hier aankwam was hij gereed om hem te ontvangen. Door zijn tegenwoordigheid en zijn dienstbaarheid werd de schrik van de mensen grotendeels verminderd. Was er te zorgen voor de bevoorrading of andere problemen, hij aarzelde niet om naar Brussel te reizen en alles in orde te brengen.
 
Vooraf had hij de wapens laten inleveren op het gemeentehuis. Meermalen deed hij op iedere straat afroepen en zelfs in iedere straat aanplakken om niet op de vijand te schieten tijdens zijn doortocht.
 
In de morgen van vrijdag 25 augustus 1914 kwamen de eerste soldaten Pepingen binnen. De Staf vestigde zich op de pastorie. De eerste woorden van generaal Schlusser van Maagdenburg wanneer hij binnenkwam op de pastorie waren: “Mijnheer pastoor, gij zijt met de burgemeester verantwoordelijk als er op onze soldaten geschoten wordt. Gij zult het ogenblikkelijk bekopen met de kogel.”
           
Uit het oorlogsverslag van pastoor Florentinus Rhynsbergen.(Rijksarch. Leuven)
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 aug 2014
EP
Felix Merck
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief