Bijzondere radiocollectie te bekijken in Bogaarden (PEPINGEN)

C21

Bijzondere radiocollectie te bekijken in Bogaarden (PEPINGEN)

Editiepajot_pepingen_radios
François en Julien tonen een Edison, deze ‘spreekmachine’ is de voorloper van de dictafoon. Stemmen konden op een cilinder opgenomen worden (Ingezonden foto)
 

Wie door Bogaarden, deelgemeente van Pepingen rijdt, verwacht niet dat achter de gevel van cafetaria Ter Kammen zulke bijzondere schat schuilgaat. Wie echter binnenstapt wordt overspoeld door een gigantische collectie oude radio’s, grammofoons, bandopnemers, camera’s, tv-toestellen en zoveel meer.

Niet voor niets noemen François en Julien Luyckx hun collectie ‘Het Audiovisueel Museum’. Op 18 en 19 oktober houdt het Audiovisueel Museum een opendeurweekend ter gelegenheid van de kermis. Voor de gelegenheid zijn niet enkel de collectie maar ook gedigitaliseerde 8mm-filmpjes uit de regio Pajottenland & Zennevallei te bewonderen.
De collectie is een echte familieverzameling die werd opgestart door de grootvader van de broers Luyckx, die in de jaren 20 al zijn eerste radio had die hij niet ‘radio’ noemde maar TSF. Naast de familiecollectie is bijna alles wat in het museum staat, geschonken door mensen die van de verzameling hadden gehoord. Op die manier hebben ze ondertussen al meer dan 200 oude radio’s verzameld, waaronder echte topstukken zoals een tv uit 1940, handbediende filmprojectoren uit de jaren 30, bandopnemers vanaf de jaren 50 ………... Een bijzonder object is beslist de vonkenzender uit 1900. Met een vonkenzender kan je via elektromagnetische golven met het Morse-alfabetl boodschappen versturen. Wist je trouwens dat de enkele honderden overlevenden van de Titanic gered werden dankzij de boodschap die via een vonkenzender werd uitgestuurd? Daarnaast kan je in het museum ook de kleinste TV, een grammofoon uit 1905 en een uniek zendontvangsttoestel van het Belgisch leger van 1935 bewonderen.
Nieuwsgierig geworden? Kom zeker een kijkje nemen tijdens het opendeurweekend van 18 en 19 oktober. Men krijgt een rondleiding doorheen de collectie en kan gedigitaliseerde 8mm filmpjes uit de jaren 30 tot 70 uit het Pajottenland & de Zennevallei bekijken.
Op de dag van de wetenschap op 23 november kan men een tentoonstelling bezoeken over communicatie tijdens WOI. www.dagvandewetenschap.be 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 okt 2014
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief