PEPINGEN - Project Zagerij is nog niet voor morgen

C21

PEPINGEN - Project Zagerij is nog niet voor morgen

Editiepajot_pepingen_zagerij
Ingezonden foto

In het verleden werd door het toenmalige CD&V-spa bestuur en de open-VLD oppositie unaniem beslist om de site van de Zagerij, naast het gemeentehuis, aan te kopen en er bestond een consensus over de manier waarop dat zou gebeuren: het deel woningen en aansluitende gebouwen door het OCMW met subsidies en de zagerij zelf door de gemeente.

Veel verandering gaat er in de toekomst in dit project niet komen, want Eddy Timmermans zegde op de jongste gemeenteraad dat het niet simpel is het geld te vinden en men eerst het budget voor 2015 gaat samenstellen en dan gaat zien wat er met de zagerij gaat gebeuren.
In het dossier van het deel woningen en aansluitende gebouwen heeft het OCMW beslist om door te gaan met de sociale woningen. Met de volle steun van de CD&V-spa fractie want de sociale woningen zijn absoluut nodig om het sociaal objectief te halen. “Het OCMW moet wel niet langer treuzelen want het bouwdossier moet binnen de 5 jaar na de aankoop ingediend worden op risico dat de 2de schijf van de verwervingssubsidies in het gedrang komt”, zeggen ze bij de CD&V/SP.a fractie.
In het dossier van de Zagerij zelf was het CD&V-spa bestuur eind 2012 al ver gevorderd en kon binnen het jaar aanbesteed worden. De plannen waren af en de prijsraming was beschikbaar. De bouwvergunning was na moeizame besprekingen met Onroerend Erfgoed en Stedenbouw afgeleverd. In de Zagerij zou kinderopvang Pinokkio ondergebracht worden waarvoor tegen 2016 een nieuwe locatie moet gezocht worden op vraag van Kind en Gezin. Daarnaast zouden alle diensten VRIJE TIJD naar de Zagerij verhuizen wat de beschikbaarheid en openingsuren ten goede zou komen. De Zagerij zou ook plaats bieden aan de Bib waardoor aan alle huidige normen kan voldoen worden. Daardoor komt ze centraal in de gemeente te liggen. De Zagerij en het huidige gemeentehuis zouden verbonden worden door een gemeenschappelijke onthaalruimte waar een bemande balie voorzien wordt om de bezoekers naar de juiste diensten te gidsen. 
André De Roubaix CD&V/SP.a: “Maar op het lawaai van het instortend dak na, blijft het sinds de bestuurswissel heel stil in en rond de Zagerij en dreigt de bouwvergunning te vervallen. Het open-VLD-N-VA bestuur heeft geen toekomstplannen voor de zagerij en dat er voor Pinokkio nog geen alternatieve locatie is. Financiële motieven kunnen geen rol  spelen in het niet uitvoeren van het project vermits de gemeente dit zonder problemen kan betalen indien het bestuur het asfaltbudget met 140.000 euro zou verminderen. Met dit bedrag, dat overigens de helft is van wat de gemeente jaarlijks extra binnenhaalt door de recente belastingverhoging op eigendommen, kan een lening van 2.000.000 euro over 20 jaar aangegaan worden”.
Wat de sociale woningen betreft zegde OCMW voorzitter Erik De Handschutter dat Roerend Erfgoed eerst maar 5 woningen goedkeurde maar dat er na onderhandelen het er 8 zullen zijn. Hij zegde verder dat er nog geen oplossing is voor het kinderdagverblijf en men misschien wel een gebouw zal moeten huren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2014
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief