PEPINGEN - Schepen stemt mee met de oppositie

C21

PEPINGEN - Schepen stemt mee met de oppositie

Gemeenteraad_2013
EP

Schepen Peter Lacres (N-Va) heeft meegestemd met de oppositie (CD&V/SP.A) voor de renovatie van de zagerij, het niet renoveren van de bibliotheek in Bellingen en voor het terugbrengen van 85.000 euro naar 15.000 euro voor wat de uitgavenbevoegdheid van het schepencollege betreft. 

Dit gebeurde tot groot ongenoegen van burgemeester Eddy Timmermans. “Op de gemeenteraad van 31 maart 2015 besliste Schepen Peter Lacres (N-VA) om samen met de CD&V te gaan voor een belastingverhoging! CD&V laat namelijk alle noodzakelijke werken in de bibliotheek in Bellingen stopzetten en laat de bestaande bibliotheek dus eigenlijk doodbloeden. In de plaats hiervan forceert CD&V met steun van Schepen Lacres een voor Pepingen onbetaalbaar project. Op de zitting van 25 november 2014 werd, op verzoek van de oppositie, namelijk het project terug boven gehaald om de bibliotheek over te brengen naar de Zagerij in Pepingen. Dit gebeurt zonder advies van cultuurraad, gemeenschapscentra en zonder onderzoek naar de financiële haalbaarheid. Dit is namelijk een zeer duur project. Nog maar pas 3 maanden geleden had deze schepen zich tegen hetzelfde voorstel van CD&V verzet. Onbegrijpelijk omdat zowel voor LvB als voor N-VA het behoud van de bibliotheek in Bellingen een belangrijk programmapunt was tijdens de verkiezingen. Maar wat nog veel erger is , is dat dit grote financiële gevolgen zal hebben voor de hele Pepingse bevolking. Bovendien hypothekeert deze beslissing alle projecten zoals sporthal, herstel van de wegen, fietspaden,…De bevolking moet dus het gelag betalen van de profileringsdrang van schepen Lacres en een ondoordachte oppositie. Voor de LVB-fractie is dit onaanvaardbaar. Daarom beslist LvB om klacht in te dienen bij de Provinciegouverneur tegen deze gang van zaken. Zonder de financiële haalbaarheid te kennen is het namelijk niet toegelaten dergelijk omvangrijke en dure projecten goed te keuren. Een dergelijke aanpassing heeft namelijk een grote impact op de autofinancieringsmarge en een belastingverhoging zal hierdoor onvermijdelijk zijn”, zegde een verbolgen burgemeester Timmermans..
Volgens André De Roubaix is de realisatie van dit project  perfect haalbaar en ligt binnen de financiële mogelijkheden van de gemeente zonder een belastingverhoging. En is het de huidige meerder heid die de belastingen verhoogde in Pepingen.
André De Roubaix: “Onze fractie stelt vast dat de cohesie uit het schepencollege verdwenen is. Onze fractie is de grootste politieke fractie in Pepingen en wil dat de inwoners van Pepingen een hedendaagse gemeente hebben met intergemeentelijke samenwerking op tal van domeinen”.
SCHEPEN LACRES
Voor de gemeenteraad had schepen Lacres het huidig bestuur op de hoogte gesteld dat hij ging meestemmen met de punten van de oppositie.
 Peter Lacres: “De Zagerij is in het verleden aangekocht met een volstrekte meerderheid. De plannen zijn door de vorige legislatuur uitgewerkt en zijn zeer concreet. Momenteel ligt de Zagerij te verkommeren, wat spijtig is. Ben van mening dat het geen zin heeft om geld te investeren in het oude gebouw van de bibliotheek maar dat het beter is om resoluut de kaart te trekken van de Zagerij. Vandaar mijn keuze om boven alle partijgrenzen heen dit punt goed te keuren”.
ZAGERIJ
Wat de zagerij betreft werd deze al aangekocht in 2010 en in 2011 werd bij algemeenheid van stemmen een ontwerper aangesteld voor de restauratie.
Door de opgemaakte plannen uit te voeren kan de kinderopvang Pinnokio mooi aansluiten bij de opvang achter het huidig gemeentehuis.
André De Roubaix(CD&V): “Door de bib onder te brengen in de Zagerij kan ze aan alle huidige normen voldoen en komt ze centraal in de gemeente te liggen. Alle diensten VRIJE TIJD kunnen samen ondergebracht worden in de zagerij wat de beschikbaarheid en de openingsuren ten goede komen. Door de inrichting van de zagerij kan de gemeentelijke infrastructuur verbeterd en uitgebreid worden. De raadzaal kan in de zagerij ondergebracht worden zodat de een aantal diensten van het 1ste verdiep van het gemeentehuis in de huidige raadzaal kunnen ondergebracht worden. Het verbindingsstuk tussen het gemeentehuis en de zagerij kan de loketfunctie herbergen”. Dit punt werd met 8 stemmen voor en 7 stemmen tegen goedgekeurd.
BELLINGEN
“De bibliotheek in Bellingen heeft haar absolute, onloochenbare verdienste gehad. Maar de tijden zijn veranderd en zullen nog sterk veranderen, denk maar aan de digitalisering. Door het nieuwe Planlastendecreet zal de gemeente nog meer verplicht worden om het beleid van de verschillende diensten op elkaar af te stemmen zodat een nieuwe stap gezet wordt naar de verdere integratie van de bibliotheek in het bredere gemeentelijke beleid”, zegt men bij de CD&V in Pepingen..
Volgens de CD&V zal het huidige bibliotheekgebouw in Bellingen de toets van de uitdagingen waarvoor de culturele voorzieningen in het komende decennium staan, waarschijnlijk niet doorstaan. (Essentiële elementen hierin zijn: duurzaamheid, technologische evolutie, veranderende bevolkingssamenstelling (etnische diversiteit, vergrijzing) en digitalisering). Daarom vroeg de CD&V geen kosten meer te doen aan de huidige bib.
Gezien de opportuniteit van de zagerij om de bib te huisvesten vroegen zij om dit punt goed te keuren en geen kosten meer te doen aan de huidige bib. Dit punt werd met 8 stemmen voor en 7 stemmen tegen goedgekeurd
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 apr 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief