PENPINGEN - Wapenstilstand herdacht in Elingen

C21

PENPINGEN - Wapenstilstand herdacht in Elingen

Editiepajot_ingezonden_wapenstilstand_herdacht_in_elingen_
 

Op 11 november 1918 om 11u, nu 97 jaar geleden, zwegen de kanonnen en werd de Wapenstilstand getekend. De Eerste Wereldoorlog was eindelijk voorbij. De tol van vier jaar oorlog was enorm: meer dan 9 miljoen mensen lieten het leven.

 

In Pepingen wordt de jaarlijkse 11 novemberherdenking telkens in een andere gemeente gehouden. “We herdenken het einde van de Eerste Wereldoorlog en tegelijk de moed en zelfopoffering van alle burgers, soldaten en verzetslui die in beide Wereldoorlogen het leven lieten. Onder hen ook talloze Belgen en Pepingenaren die vochten voor onze vrijheid. We houden de herdenking elk jaar in een andere deelgemeente van Pepingen, om te benadrukken dat het niet zomaar om namen op stenen gaat, maar om mensen en vaak jongens van onder de kerktorens van onze eigen kleine gemeenschappen”, zegt burgemeester Eddy Timmermans. 

 

In naam van het gemeentebestuur werden aan alle gedenkstenen in de Pepingse deelgemeente kransen neergelegd. Op de graven van de oudstrijders in Elingen werden witte rozen gelegd. In het bijzonder werd Jean Lots herdacht, de laatste Pepingse oudstrijder die deze lente overleed. Alle aanwezigen kregen een Nederlandse vertaling van het bekende gedicht ‘In Flanders Fields’ van de Canadese luitenant-kolonel John McCrae, over de honderden klaprozen die hij zag bloeien op de Vlaamse slagvelden in 1915.

 

Burgemeester Timmermans spoorde de Pepingenaren in zijn toespraak aan om de lessen uit het verleden, onze waarden en de boodschap van vrede te blijven uitdragen. 

“In beide Wereldoorlogen streden onze soldaten-dorpsgenoten voor het vaderland, voor onze gemeente, voor de waarden onze maatschappij en voor onze vrijheid. Die hebben wij 70 jaar na de laatste Wereldoorlog nog steeds. In Europa leerden we onze les op de harde manier. Het is nu aan ons om de oorlogskraaiers in andere werelddelen tot inkeer te brengen en te laten zien dat een oorlog nooit een echte winnaar heeft, alleen maar verliezers. Wij moeten tonen wat vrede is en kan teweeg brengen. Te beginnen met hier in Pepingen.”

Burgemeester Timmermans refereerde ook naar de huidige vluchtelingencrisis: “Al te vaak ontstaan conflicten door haat omwille van ras, overtuiging of geaardheid. Miljoenen mensen zijn hiervoor op de vlucht. Als Europeanen moeten we continu investeren in oplossingen via dialoog. Het ‘lead by example’ principe; aan diegenen die op de vlucht zijn, moeten we tonen wat de Europese waarden inhouden: vrijheid, verdraagzaamheid, gelijkheid, rechtvaardigheid, solidariteit en democratie. Laat ons niet vergeten dat onze (over)grootouders misschien ook ooit nog vluchtelingen waren. Het is nu aan ons om vluchtelingen een kans te geven om net als wij te leven in vrede.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 nov 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 18 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief