PEPINGEN - Politieke wegen liggen nog ver uit elkaar

C21

PEPINGEN - Politieke wegen liggen nog ver uit elkaar

Gemeenteraad_2013
EP

Op de jongste gemeenteraad van Pepingen werd wel gepraat, maar men is er nog steeds niet uit de impassie geraakt. Door het overstappen van schepen Lacres van de meerderheid naar de minderheid is de minderheid er meerderheid geworden.

De CD&V-Sp.a fractie en schepen Peter Lacres willen praten, in het belang van alle Pepingenaren over het beleid, het budget 2016 en het meerjarenplan, zeggen ze.
Fractieleider André Deroubaix: “Wij hebben uitvoerig toegelicht aan de gemeentesecretaris, de financieel beheerder en het LVB-NVA bestuur waarom wij niet, op hun inderhaast samengeroepen vergadering op 20 januari 2016 over het budget alleen, konden ingaan. Wij vroegen een evenredige participatie in het schepencollege rekening houdend met de bestaande verhoudingen in de gemeenteraad .Wij vroegen een nieuw bestuursakkoord tegen 15 februari 2016, inclusief de installatie van het nieuw schepencollege. Het budget staat niet los van het beleid”.
Bij gebrek aan een positief antwoord op deze gemeenteraad besluiten de fractie en schepen Peter Lacres dat de bereidheid om samen te werken er niet is.
“Met alleen het budget op de onderhandelingstafel, zoals het LVB-NVA bestuur vroeg, praten wij niet meer. Hiermee worden wij reeds sinds juni 2015 aan het lijntje gehouden. Het gaat er bij de CD&V-Sp.a fractie zeker niet om postjes te pakken, zoals de voorzitter van de LBV-NVA fractie ons verwijt. Maar het gaat er om, om de Pepingenaar een degelijk beleid aan te bieden” aldus de CD&V/SP.a fractie.
“Waarschijnlijk zal het LVB-NVA bestuur ons verwijten dat zij geen onderhoud van de wegen meer kunnen verrichten met alle gevolgen van dien. Niets is echter minder waar. Door te besturen zonder goedgekeurd budget maar met voorlopige twaalfden zijn er uiteraard beperkingen opgelegd op de uitgaven. Uitgaven tot 8500 euro zijn nog steeds mogelijk, uiteraard binnen de perken van de vernoemde voorlopige twaalfden . Hierdoor kan het gemeentepersoneel probleemloos de nodige herstellingswerken uitvoeren. Kortom, putten in of langs de weg kunnen nog perfect hersteld worden”, zegt de onafhankelijke schepen Lacres.
Wij laten ook de LVB/NV-a fractie aan het woord
Volgens burgemeester Eddy Timmermans kent het Gemeentedecreet  geen bevoegdheid toe aan de Gemeenteraad om te beslissen over de samenstelling van het College van Burgemeester en Schepen ( CBS). “De artikels 44 tem 50 van het Gemeentedecreet stellen dat een schepen voor 6 jaar verkozen wordt. Het punt (opeising van schepenmandaten ) welke door Cd&V en Peter Lacres aan de gemeenteraad wordt opgedrongen behoort niet tot de bevoegdheid van de gemeenteraad en deze kan er dus ook niet over stemmen”, aldus burgemeester Timmermans..
BUDGET
Op 12.11.2015 werd er een overlegvergadering over het budget 2016 georganiseerd, om   samen met bevoegde mensen (ontvangen en studiebureau Q & A ) het budget te bespreken.
Burgemeester Timmerman: “De Cd&V en de dissidente schepen hebben de vergadering vroegtijdig verlaten, zonder één kritische vraag of opmerking te maken en / of een constructief voorstel te doen. Op 20.11.2016 werd er terug een overlegvergadering  georganiseerd, de CD&V en de dissidente schepen stuurden hun kat”.
Het is opvallend dat Cd&V én Peter Lacres aandringen op een gesprek over mandaten vóór er überhaupt kan gepraat worden over beleid en budget.
De fracties LvB en NV.A hebben getracht een gesprek te organiseren over beleid voorafgaand aan deze gemeenteraad. Cd&V en Lacres Peter hebben dit categoriek geweigerd.
Eerst moet gepraat worden over posten. Timmerman: “Dit is een houding die ons enigszins verwondert. Was het niet Peter Lacres die zijn beslissing om te zetelen als onafhankelijke motiveerde op de stelling al zou er bij de coalitievorming enkel over postjes gepraat zijn en niet over beleid? Nu past hij samen met zijn nieuwe coalitiepartner juist die strategie toe om meer macht te verwerven. Dit is onrustwekkend! Is Cd&V werkelijk bereid om haar lot in handen te leggen van deze persoon die op zijn minst wispelturig te noemen is”?
Peter Lacres is verkozen op een NV.A-lijst op basis van een NV.A-programma. Op basis van dit programma werd een coalitie gevormd. Dit coalitieakkoord werd nà de verkiezingen geconsolideerd in een beleidsnota en strategisch meerjarenplan , welke ook door Peter Lacres werd goedgekeurd.
Wanneer Peter Lacres na dit alles standpunten is gaan innemen, die totaal tegenovergesteld zijn aan de standpunten op basis waarvan de kiezer hem gekozen heeft, dan moet zijn democratisch gevoel hem juist nopen tot teruggave van zijn mandaat aan zijn voormalige partij, zo niet pleegt hij kiezersbedrog. Op basis van kiezersbedrog dan nog een andere meerderheid afdwingen is manifest ondemocratisch.
.Burg. Timmerman: “Onze fractie is zeker bereid om te praten over het budget met de partijen die in de gemeenteraad verkozen zijn. Zij zal echter geen situatie consolideren die op basis van kiezersbedrog en dus op ondemocratische manier is tot stand gekomen enkel en alleen uit machtshonger en postjesjacht. Politici die zich tot dergelijke praktijken verlagen moeten beseffen dat het juist dit is wat mensen een afkeer doet krijgen van politiek, en terecht. Wij blijven er van uit gaan dat de uitgestoken hand in het begin nobele bedoelingen had. Dat dit zou uitmonden in het opeisen van mandaten heeft ons ontgoocheld. En dat dit een conditio sine qua non was in het kader van het samen bespreken van het budget geeft ons nog meer ontgoocheld.Men zegt enerzijds te willen praten maar weigert anderzijds elk gesprek ten gronde TENZIJ EEN MEERDERHEID AAN UITVOERENDE MANDATEN WORDT GEGEVEN. Dit is dan geen gesprek maar een dictaat”.
LVB en NV.A wensen niet misbruikt te worden in dit ondemocratische scenario van Cd&V en dissidente schepen Peter Lacres.    Zij willen hun kiezers nog recht in de ogen kunnen kijken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jan 2016
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief