PAJOTTENLAND – Sprokkels uit de Politieraad van 24 oktober 2016

C21

PAJOTTENLAND – Sprokkels uit de Politieraad van 24 oktober 2016

Sprokkels_uit_de_politieraad_pajottenland
PAJOTTENLAND – Sprokkels uit de Politieraad van 24 oktober 2016 - © Deschuyffeleer
 

Begrotingswijzigingen

Ingevolge wijzigingen in de personeelskosten, de werkingskosten, de ontvangsten, de investeringen, en de federale toelagen diende de begroting voor het lopende dienstjaar, zowel in de gewone als in de buitengewone dienst, aangepast. Het dienstjaar wordt in de gewone dienst nu afgesloten met een negatief saldo van 504.418€ terwijl het gecumuleerd resultaat toch nog altijd 851.185€ bedraagt. In de buitengewone dienst is er een positief saldo van 98.485€ dat evenwel volledig besteed wordt aan het opvangen van hetzelfde negatief saldo uit het gecumuleerd resultaat uit het dienstjaar 2015. De algemene verwachting is wel dat begin toekomend jaar de uiteindelijke rekening voor 2016 een meer gunstig beeld zal laten noteren.
Meest opvallende punctuele wijzigingen zijn wel het uitstellen van de aankoop van het voorziene anoniem voertuig met automatische nummerplaatherkenning en het overgaan tot leasing virtualisatie van drie servers.
Begroting 2017
De begroting werd opgesteld op basis van de cijfers in het meerjarenplan. Door een ministeriële omzendbrief met betrekking tot het éénmalig aanrekenen van zowel alle jaarweddes 2017 van alle personeelsleden evenals de weddes van de maand december 2016 maar dan wel uitsluitend voor de leden van de gemeentepolitie ziet de politiezone zich onverwacht geconfronteerd met een éénmalige meeruitgave van 384.862€ in het dienstjaar 2017. Dit bedrag kan niet volledig gerecupereerd worden zodat er op dat vlak een tekort van 195.400€ overblijft. Dat tekort wordt nu in feite geprefinancierd door de eerder voorziene bedragen van de gemeentelijke dotaties met 1,05% op te trekken met dien verstande evenwel dat de gemeenten de keuze gelaten wordt hun prefinancieringsbedrag in 2018 en/of 2019 te recupereren via dezelfde gemeentelijke dotaties. Zodoende kan het totaal van de dotaties voor het geheel van de meerjarenplanning 2013-2019 behouden blijven op 26.267.531€.
De gemeentelijke dotaties werden dan ook als volgt vastgesteld: 185.033€ voor Bever, 835.249€ voor Galmaarden, 919.829€ voor Gooik, 741.354€ voor Herne, 1.027.648€ voor Lennik en 473.468€ voor Pepingen.
In de gewone dienst wordt het dienstjaar afgesloten met een tekort van 426.873€ waarbij het gecumuleerd resultaat daalt van 851.185€ naar 424.311€. In de buitengewone dienst wordt met overdrachten uit de gewone dienst een krediet voorzien van 176.000€. Het gecumuleerd resultaat is zo dan ook voorlopig vastgesteld op 0€. De politiezone beschikt wel ook nog over een gewoon reservefonds van 608.814€ en een buitengewoon reservefonds van 129.000€.
Op gebied van investeringen worden kredieten voorzien voor het aanschaffen van hard ware End User voor het mobiel werken, de aankoop van een voertuig met mobiel ANPR-systeem, kogelwerende vesten en draagbare en vaste radiotoestellen. De politiezone heeft geen lopende leningen meer openstaan.
Politiehuis
De procedures bij de Raad van State en het vredegerecht lopen nog. Pas nadat het bedrag voor de onteigening van de gronden door de vrederechter werd vastgesteld kan ook de bouwaanvraag ingediend worden waarna dan ook het archeologisch onderzoek kan worden opgestart. Op voorwaarde dat alle procedures hun beslag krijgen verwacht korpschef Marc Hellinckx dat de bouwwerken in het voorjaar zullen kunnen aangevat worden.
Voertuigen voor de wijkpolitie 
Nog dit jaar wordt overgegaan tot de aankoop van twee voertuigen voor de wijkwerking. De aankoop geschiedt binnen het raamcontract van de Federale Politie. Met de aankoop is een krediet gemoeid van 70.000€. De voertuigen zijn nu voorzien van een zekere bepantsering in het kader van de bescherming van het politiepersoneel.
Verplaatsbare bewakingscamera’s  
In het kader van de strijd tegen het sluikstorten zette de politieraad ook het licht op groen voor de aankoop van een verplaatsbare bewakingscamera die dan op de meest kwetsbare locaties kan worden opgesteld. De aankoop wordt ingeschat op om en bij de 11.600€. Sommige gemeenten en ook andere politiezones en besturen hebben ook al belangstelling betoond om mee in te stappen in het raamcontract dat door de politiezone op basis van haar bestek zal worden opgesteld.   
De politie wordt ook in de mogelijkheid gesteld over te gaan tot het leasen virtualisatie van drie ISLP servers in afwachting dat de Federale Politie haar geïntegreerde visie kan ontwikkelen tegen de periode 2020/2021. Het voorziene krediet bedraagt 35.400€ op jaarbasis en houdt ook het opzetten van een back-office infrastructuur voor mobiel werken in.
Trajectcontrole
De politieraad stemde eveneens in met een overeenkomst met het Vlaams Gewest om het ANPR-netwerk voor geautomatiseerde nummerplaatherkenning en trajectcontrole langsheen de Assesteenweg (N285) in Kokejane in Herne en langsheen de Jozef Van Den Bosschestraat (N282) in Lennik ter beschikking te stellen van de bevoegde diensten van dat Vlaams Gewest.
Nog tijdens de raad zelf werd vernomen dat Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts de melding had verspreid dat onder meer beide trajectcontroles door de Vlaamse overheid nu toch zullen worden gefinancierd. Het zou gaan om een bedrag van om en de 80.000€, dat deels of geheel aan de politiezone zou worden vergoed.
Korpschef Marc Hellinckx maakte tussendoor ook de eerste resultaten bekend van de trajectcontroles. Zo werden deze maand al in Herne 47 overtreders geverbaliseerd. In Lennik waren dat in de richting van Gooik 539 bestuurders en in de richting van Lennik waren dat er 169. Het ging hierbij om manifeste overtredingen. Vanaf november zal voor het opstellen van de processen-verbaal ook een beroep kunnen gedaan worden op het geautomatiseerd verwerkingscentrum in Gent. Eens die mogelijkheid voorhanden zullen de controles opgedreven worden.
De camera’s voor de geautomatiseerde nummerplaatherkenning noteerden alvast ook al een 20-tal gestolen voertuigen en 272 niet verzekerde voertuigen.  
Schietstand
De politie maakt niet langer gebruik van de schietstand in Geraardsbergen voor het onderricht in geweldsbeheersing. Er werd daarvoor nu ingestemd met een protocolakkoord met de gefusioneerde politiezone Zennevallei om de schietstand van die politiezone in Halle te gebruiken. Op termijn wordt gedacht in te stappen in het project van een schietstand in het PIVO in Asse.
Politiecapaciteit staat onder druk
Korpschef Marc Hellinckx verstrekte de raadsleden ook informatie over de bijzonder zware druk die thans weegt op het politiepersoneel in de zone door onder meer de algemene veiligheidsproblematiek en de toename van het aantal evenementen in de politiezone. Zo steeg de capaciteitsbesteding voor lokale ordehandhaving de eerste 9 maanden van 2.652 uren in 2015 naar 3.311 uren in 2016. Het leveren van versterking aan andere politiezones dan weer was in dezelfde periode goed voor een stijging van 259 uren in 2015 naar 886 uren in 2016. Die druk zal overigens nog verhoogd worden door de nakende bijkomende richtlijnen in het kader van de Salduz-wetgeving waarbij nu alle personen die verdacht worden van feiten waarop een gevangenisstraf staat een beroep zullen mogen doen op een advocaat. Ook zouden alle verhoren voortaan te dienen worden opgenomen.
Door dit alles komt, steeds volgens de korpschef, de in de zes gemeenten vastgeankerde wijkwerking op de helling te staan. Door het hoog aantal evenementen lopen uiteraard ook de politiekosten op. Zo bedroeg voor de periode van januari tot en met september die kost voor Bever 4.480€, voor Galmaarden 25.970€, voor Gooik 32.495€, voor Herne 16.755€, voor Lennik 30.238€, voor Pepingen 17.551€ en zonaal nog eens 29.789€ wat een totaal geeft van 157.281€.
Vooral de wielerwedstrijden en de bijhorende politiekosten (in de eerste 9 maanden van 2016 goed voor 43.987€) blijken een doorn in het oog te zijn van de korpschef. Zo gaf hij te verstaan dat het aantal wedstrijden zou moeten kunnen verminderd worden en dat de parcours zouden moeten uitgetekend worden zonder al te veel de gewestwegen te gebruiken. Burgemeester Pierre Deneyer van Galmaarden repliceerde hierop dat dat een ernstige aderlating zou betekenen voor het sociaal leven in de gemeenten.
De Gooikse burgemeester Michel Doomst, tevens de voorzitter van de politieraad, wees hierbij ook op de tegenstelling tussen enerzijds de alsmaar stijgende bevragingen van de lokale politiezones vanuit de federale overheid zoals voor onder meer de algemene veiligheidsproblematiek en voor het toepassen van de strengere richtlijnen vanuit de bijkomende Salduz-wetgeving en anderzijds de alsmaar mindere bijdragen vanuit dezelfde overheid voor de lokale politiezones en de betrokken gemeentebesturen. 
Korpschef Marc Hellinckx besloot wel met de boodschap dat ondanks alles “de politie optimistisch blijft en het politiepersoneel blijft geloven dat het realiseren van een gemeenschapsgerichte politiezorg op maat van het Pajottenland haalbaar blijft en dat het blijven garanderen van de veiligheid in de regio door de politiezone Pajottenland mogelijk is”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 okt 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 18 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief