HALLE / REGIO - Bermmaaisel Pajottenland+gemeenten levert groene energie op voor 200 gezinnen

C21

HALLE / REGIO - Bermmaaisel Pajottenland+gemeenten levert groene energie op voor 200 gezinnen

Editiepajot_halle_regio_b_ermmaaisel_leader_plus_foto_gerrit_achterland__4_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_halle_regio_b_ermmaaisel_leader_plus_foto_gerrit_achterland
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_halle_regio_b_ermmaaisel_leader_plus_foto_gerrit_achterland__1_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_halle_regio_b_ermmaaisel_leader_plus_foto_gerrit_achterland__2_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_halle_regio_b_ermmaaisel_leader_plus_foto_gerrit_achterland__3_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_halle_regio_b_ermmaaisel_leader_plus_foto_gerrit_achterland__5_
Foto's © Gerrit Achterland
 

Op de hoeve van Wim Lievens aan de Wolvendries in Halle werd voor de regio een primeurproject rond hernieuwbare energie voorgesteld. Binnen het LEADERproject ‘Kyoto in het Pajottenland’ stellen de projectpromotoren de 20-20-20-doelstellingen voorop, wat wil zeggen dat twintig procent van de energie in de Pajottenland+regio uit hernieuwbare bronnen moet worden gehaald. Naast wind- en zonne-energie, wordt ook ingezet op het produceren van hernieuwbare energie via biomassa. AgroIaanneming en Pro Natura tonen binnen het project dat het technisch mogelijk is om grote hoeveelheden bermmaaisel aan een lagere kost te verwerken tot bruikbare grondstof.

Johan De Beule, Pro Natura: “In Vlaanderen wordt er jaarlijks vierhonderdduizend ton bermmaaisel geproduceerd. Om dit goed te kunnen verwerken is verdere mechanisering noodzakelijk. Dit afval op reglementaire wijze verwerken kost enorm veel geld, tussen de dertig en zestig euro per ton, exclusief het transport. Het is dan ook niet verwonderlijk dat slechts tien procent van dit afval op een legale wijze wordt verwerkt”.
Indien het bermmaaisel echter wordt opgewerkt tot grondstof voor elektriciteitsproductie, zou hiermee voldoende groene stroom kunnen worden geproduceerd om in totaal veertigduizend gezinnen een heel jaar lang in elektriciteit te voorzien.
Binnen het LEADERproject ‘Kyoto in het Pajottenland’ maakten agroIaanneming en Pro Natura concrete afspraken met zes Pajotse gemeenten (Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal) om de inhoud van de opzuigwagen aan te voeren bij een vergistingsinstallatie in Halle. Joost-Pim Balis van agroIaanneming: “Wim Lievens is de exploitant van de natte vergistingsinstallatie. Op zijn domein wordt het bermmaaisel eerst gezuiverd van alle ongewenste afval zoals zwerfvuil, stenen en aarde. Hiervoor werd een prototype zuiveringsstraat ontworpen door de ingenieurs van Valvan Baling System. De arbeiders van Pro Natura en landbouwers van agroIaanneming bedienen de zuiveringsstraat waarmee ze meteen aantonen dat er via dit project ook werk wordt gecreëerd voor kansengroepen en dat er mogelijkheden zijn in het kader van verbreding van de landbouw”. De zuiveringsstraat stelt de arbeiders in staat om tot dertig ton per dag te verwerken.
De Pajotse gemeenten zijn tevreden met de eerste resultaten. Voorzitter van Pajottenland+ en burgemeester van Gooik Michel Doomst: “In het verleden werden plattelandsgemeenten al te gemakkelijk als wat voorbijgestreefd of conservatief bestempeld. Tegenwoordig blijkt de authenticiteit van ons Pajottenland echter een enorme aantrekkingspool en zijn wij nu een vooropgestelde regio voor jong en oud. Duurzaamheid als doelstelling is dan ook een domein op maat voor het platteland gesneden”. Een dynamiek rond duurzaamheid creëren is niet gemakkelijk vanuit één gemeente, vandaar dat intergemeentelijk samenwerken hier sterk loont. Binnen het intergemeentelijk project ‘Kyoto in het Pajottenland’ werden op het terrein al mooie zaken gerealiseerd rond isolatie, zonnepanelen en energievriendelijk wonen. “Ook zijn heel wat gemeentehuizen bezig met een energiescan, het verder beheren van ons grasmaaisel is dus een logische volgende etappe. Als het maaisel rechtstreeks wordt vervoerd naar een vergistingsinstallatie, is er geen hinderlijke overslagplaats meer nodig. Het gemeentebestuur geeft op die manier het goede verwerkingsvoorbeeld”, besluit Doomst.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jun 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief