GOOIK - Waar staat het Kasteel van Kestergat?

C21

GOOIK - Waar staat het Kasteel van Kestergat?

Editiepajot_gooik_kestergat_foto_ingezonden
(ingezonden foto)
 

KWB winterwandeling 7 januari 2012. Na vorig jaar het domein van Saffelberg verkend te hebben, blijven KWB Leerbeek en KWB Gooik-Strijland de kastelen opzoeken. Deze keer leidt de tocht naar het Pepingse gehucht Kestergat (‘gat’ verwijst naar het Engelse ’gate’ en betekent ‘poort naar Kester’).

De oudste verwijzing naar het omwaterde kasteel dateert van het eind van de 14de eeuw, wanneer de heren van Edingen er hun hand op legden. Deze vestiging op de grens van het toenmalige Brabant en Henegouwen maakte deel uit van een verdedigingslijn langsheen het Kestergewoud en het Land van Edingen. Rond 1670 kwam de heerlijkheid in het bezit van de familie Van Der Dussen. Het kasteel met aanhorigheden bleef gedurende drie eeuwen eigendom van deze adellijke familie, tot het een aantal jaren geleden verkocht werd. De huidige eigenaar, de familie Janssens de Bisthoven, ontvangt ons op de binnenplaats op zaterdag 7 januari voor uitleg en wetenswaardigheden omtrent dit uniek Pajottenlands monument.
De zes kilometer gegidste avondwandeling langs veld- en binnenwegen start op 7 januari 2012 om 18.30 uur aan zaal ‘Ons Huis’ in Kester. Stop op het domein van Kestergat. Nadien vanaf 21 uur optreden van het ABC COMBO in ‘Ons Huis’ met eet- en drankgelegenheid.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 dec 2011
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief