BEVER / GALMAARDEN / GOOIK / HERNE / LENNIK / PEPINGEN – Politie zet komende jaren zwaar in op diefstallen

C21

BEVER / GALMAARDEN / GOOIK / HERNE / LENNIK / PEPINGEN – Politie zet komende jaren zwaar in op diefstallen

Politie_2014-2017__3_
Lieven De Pessemier Directeur dienst Organisatie; Eddy Timmermans, burgemeester Pepingen; Michel Doomst, burgemeester Gooik/voorzitter Politieraad; Marc Hellinckx, korpschef; Pierre Deneyer, burgemeester Galmaarden en Kris Poelaert, burgemeester Herne - © Deschuyffeleer
 

De politiezone Pajottenland bindt de komende vier jaar fors de strijd aan met de diefstallen in woningen. Dat blijkt uit de voorstelling van het zonaal veiligheidsplan voor de periode 2014-2017. Zij rekent daartoe wel op meer financiële middelen voor het aantrekken van voldoende politiemensen en voor het verwerven van technologische hulpmiddelen. Ook de betrokkenheid van de burger wordt fel aangewakkerd.

Acties
De betrachting van korpschef Marc Hellinckx en zijn team oogt op het eerste zicht weinig ambitieus maar tegenover de alsmaar stijgende plaag van diefstallen door de immer voortschrijdende verstedelijking is de algemene doelstelling zeker zeer realistisch ingeschat. “Als partner in de veiligheidsketen willen wij met een integrale aanpak bijdragen tot het stabiliseren van de diefstallen met braak tot op het niveau van de aflopende periode”, zegt hij. “En daartoe gaan wij voor meer preventie, meer burgerparticipatie, veel meer gerichte acties, meer gebruik van moderne technologie en meer kwaliteit bij de vaststellingen”. Overigens ligt het aantal inbraken in het Pajottenland ten opzichte van de omringende politiezones nog steeds beduidend lager.
 
De forse stijging van het aantal feiten van woninginbraak vorig jaar wordt toegeschreven aan een tijdelijke piek in Herne en in Lennik. In die zin zijn in die gemeenten inmiddels buurtinformatienetwerken operationeel. Overigens beperken vele feiten zich ook tot pogingen wat dan weer wijst op het succes van de acties rond preventie. Met de beschikbare capaciteit gaat het korps overigens wel meer en meer creatief omspringen om met maximaal blauw op straat een ontradend effect te bereiken naar de potentiële daders toe. En om de ophelderingsgraad te verhogen wordt er ook maximaal ingezet op kwaliteit naar de sporenopname en het onderzoek toe.
 
“Concreet wordt nu over de vier jaar de capaciteitsbesteding voor woninginbraken opgetrokken van 10.828 naar 17.000 uren”, verduidelijkt Marc Hellinckx. “Naar acties op het terrein toe komen wij tot een maandgemiddelde van 167 uren tegenover 56 in het verleden. Zo komen er bovenop de normale diensten onder meer gerichte patrouilles in inbraakgevoelige zones à rato van twee per maand en ook een tiental grootscheepsere controleacties in combinatie met alcohol- en drugscontroles”. En naast de reeds twee opgezette buurtinformatienetwerken start de politie op aangeven vanuit Lennik ook een onderzoek naar de opportuniteit van de oprichting van een handelaarsinformatienetwerk.
 
Efficiënte snelheidscontroles
Inzake verkeer wil de politie Pajottenland in Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen de komende jaren “de objectieve verkeersveiligheid bevorderen door het stabiliseren van het totaal aantal verkeersongevallen met nu ook een bijzondere aandacht om de gevolgen voor de slachtoffers en de maatschappij te verminderen”. Routinematige aanpak van de snelheid en alcoholgebruik in het verkeer, de aanpak van vluchtmisdrijven, een meer grondige analyse van de oorzaken van de ongevallen en een gedegen beeldvorming van de mobiliteit staan hierbij centraal. De snelheidscontroles, toch nog goed voor 140 controledagen op jaarbasis, worden enigszins teruggeschroefd doch de opstelplaatsen gaan nu bepaald worden op basis van objectieve gegevens verkregen door voorafgaande metingen.                
 
Ook overlast ontsnapt niet aan de bijzondere aandacht van de politie. Zo gaat zij er voor de leefbaarheid te verbeteren door in te zetten op de door de bevolking ervaren overlast rond problemen met personen en hinder veroorzaakt door het verkeer. En ook intrafamiliaal geweld blijft een belangrijk zorgenkind.
 
Bijkomende investeringen
Al die plannen kosten over de vier jaar wel bijkomend 445.000 euro of per jaar 112.000 euro aan investeringen. Zo wordt er onder meer werk gemaakt van het plaatsen van vaste camera’s met automatische nummerplaatherkenning in Herne en in Lennik en van de aankoop van een mobiel voertuig uitgerust met een gelijkaardig toestel. Ook wordt nagegaan of het camerasysteem in het centrum van Lennik eveneens niet in dezelfde zin kan gebruikt worden.  
 
Voor de Gooikse burgemeester Michel Doomst, tevens voorzitter van de Politieraad, “toont het nieuw veiligheidsplan duidelijk aan dat het Pajottenland zich als een landelijke zone wil blijven profileren waarbij sterk ingezet wordt op de medeverantwoordelijkheid van de burgers en op het belang van de wijkwerking dicht bij de mensen”. Hij gaf ook aan “dat de gemeenten bereid zijn voor de veiligheid voor hun burgers financiële inspanningen te leveren maar dat dit alles toch haalbaar moet blijven”. Tevens benadrukte hij ook het belang van het blijven uitkijken naar samenwerkingsverbanden. De politiezone ziet op korte termijn evenwel alsnog geen heil in een fusie met andere politiezones.    
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 okt 2013
godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief