GOOIK - Witte Mars voor Jordy valt in het water

C21

GOOIK - Witte Mars voor Jordy valt in het water

Editiepajot_gooik_jordy_1_foto_marc_colpaert__kopie_
De opkomst was niet groot. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_jordy_2_foto_marc_colpaert__kopie_
Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_jordy_3_foto_marc_colpaert__kopie_
Foto © Marc Colpaert
 

Op zondag 6 juli werd er in Kester een Witte Mars georganiseerd om de aandacht te vestigen op het belang van organendonatie. Was het door de regen of iets anders, maar slechts een kleine 70 personen stapten mee op in de mars. De ouders van de 17-jarige Jordy De Schrijver besloten zijn organen af te staan waardoor het leven van 6 mensen werd gered.

Op zondag 13 april, in de vroege ochtend, stonden er twee politieagenten aan de deur van Jordy’s vader Johan De Schrijver. Ze vertelden dat Jordy in de Kesterweg met zijn brommer tegen een paal was gebotst. “Jordy was opgenomen in het UZ en het leek dat hij het zou halen maar een week later werden we plots naar het ziekenhuis ontboden. Een arts vertelde dat de jongen alleen nog leefde door de machines. De arts vroeg of we akkoord gingen met het weg nemen van organen. We kregen amper een kwartier om te beslissen. Eerst zagen we dat niet zitten maar na een gesprek met het begeleidingsteam gaven we wel de toestemming. Later vernamen we dat Jordy’s lever, hart, longen en nieren het leven hebben gered van zes mensen in België, Nederland en Duitsland”, vertelt Johan.

Tijdens de uitvaartplechtigheid in de Sint-Veroonskerk in Lembeek hield Jos Anthoons een emotionele toespraak, die heel wat in beweging bracht. “Ik vertelde dat Jordy het leven van 6 mensen heeft gered, dat dank zij hem 6 gezinnen verder kunnen leven. Deze woorden lokten een minutenlang applaus uit. Voor zijn vrienden is hij nu de grote held. ”, zegt Jos Anthoons. Er werd nu een witte mars georganiseerd onder het motto ‘Jordy gaf leven… Om te Leven’. De stoet legde de weg af die Jordy met zijn bromfiets reed toen het ongeval gebeurde. Ze kwamen om 15 uur samen in de zaal Jagershof in Kester waar er die nacht een Chirofuif plaats had. Dan wandelden ze met witte ballonnen via de plaats van het ongeval in de Kesterweg naar de gedenkplaats Pervivo. Na enkele toespraken keerden ze terug naar de paal waar er een denkplaat werd onthuld. Ook de gemeente Gooik zette er een aandenken voor Jordy, liet burgemeester Michel Doomst ons weten, die trouwens ook meeliep in de Witte Mars. Deze eindigde in het Jagershof waar de deelnemers een gratis gedenkkaart meekregen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jul 2014
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief