GOOIK - Spiegeltent staat terug in de gemeente

C21

GOOIK - Spiegeltent staat terug in de gemeente

Editiepajot_gooik_spiegeltent_foto_marc_colpaert__kopie_
Willy zoon Kurt en Herman Anthoons voor de tent. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_spiegel_foto_marc_colpaert__kopie_
Een beeld van de spiegeltent toen ze in het Baljuwhuis in Galmaarden stond. - Foto Marc Colpaert
 

Na vele jaren staat de spiegeltent van de Gooikse familie Laroche opnieuw op de eigen Gooikse bodem. Om te vermijden dat dit stukje cultureel erfgoed verloren gaat, kreeg de gemeente de tent gratis in bruikleen van de provincie Vlaams-Brabant.De tent stond ook enkele jaren in Galmaarden

De spiegeltent van de familie Laroche, zoals velen ze op de kermissen destijds in het Pajottenland hebben gekend, staat na zovele jaren terug opgesteld achter de bibliotheek van Gooik. Deze oude spiegeltent werd een tiental jaren geleden door het provinciebestuur van Brabant aangekocht en werd ondermeer gebruikt in het provinciaal domein in Huizingen en stond enkele jaren opgesteld in de tuin van het Baljuwhuis in Galmaarden. Het was Kurt Laroche kleinzoon van de eigenaars die de tent ontdekte in Huizingen. Er werd afgesproken om dit stukje cultureel erfgoed terug naar Gooik te brengen. “Wij zijn ze samen met mensen van de gemeente gaan halen en brachten ze terug naar Gooik”, vertelde Kurt. Ondertussen is zijn vader Willy er ook bij komen staan. “In de jaren ‘50 werd de spiegeltent opgezet door mijn vader Jean samen met zijn broer Karel. Op tal van plaatsen in en rond Gooik stond de spiegeltent. In die tijd duurde het minstens twee dagen om zo een tent op te zetten en één dag om ze terug af te breken. De huurprijs voor drie dagen was in die tijd rond de 20.000 fr“, legt hij uit.

Hier en daar moesten er kleine herstellingen worden uitgevoerd, maar nu ze er staat is het gewoon een juweeltje van vele jaren geleden. Nadien gaat de gemeente dit stukje cultureel erfgoed dan ook graag ter beschikking stellen van hun verenigingen. Het is een mooie locatie om er activiteiten in te organiseren en dit pal in het centrum van de gemeente, met voldoende parking in de omgeving. Ook al staat de tent er nog maar pas, toch hebben er al enkele Gooikse verenigingen gevraagd om deze spiegeltent te mogen gebruiken voor een activiteit. “Het is natuurlijk niet de bedoeling om hier een fuif in te organiseren, maar deze spiegeltent is wel geschikt voor tal van anderen activiteiten. Wij gaan de eerste maanden zelfs geen huurgeld vragen”, zei schepen Anthoons. Ze gaan de tent niet om de haverklap verplaatsen, voorlopig blijft de tent tot de winter opgesteld op de weide aan de parking achter de bibliotheek. Nadien zal ze afgebroken en veilig opgeborgen worden, om dan in de lente opnieuw geplaatst te worden. “Naar de toekomst toe gaan we nog bekijken of we de tent niet op andere locaties binnen Groot-Gooik kunnen plaatsen " besluit schepen Anthoons.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2014
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief