Naar een verkeersvrij dorpscentrum in GOOIK?

C21

Naar een verkeersvrij dorpscentrum in GOOIK?

Editiepajot_gooik_centrum_foto_marc_colpaert__kopie_
Simon De Boeck in het centrum van Gooik. - Foto © Marc Colpaert
 

De gemeente Gooik heeft aan een firma de opdracht gegeven om voor de volgende jaren een masterplan uit te tekenen voor het dorpscentrum van Gooik. In een eerste fase komen de gemeentelijke gebouwen aan bod. Het dorpsplein van Gooik kan zelfs autovrij worden gemaakt in de toekomst en er komen een aantal micro-parkings bij in de directe nabijheid van het centrum.

In opdracht van de gemeente Gooik, werken de ‘MAAT-ontwerpers’ momenteel aan een masterplan voor het dorpscentrum van Gooik. Zij werden geselecteerd uit een ontwerpwedstrijd, georganiseerd door de Vlaamse Bouwmeester. Na de dorpsbabbel en ronde tafelgesprekken eerder dit jaar, maakten de ontwerpers de eerste schetsen op.

“De ontwerpers werken volgens een methode van ‘ontwerpend onderzoek‘. Dat wil zeggen dat zij geen afgewerkt voorontwerp voorstellen, maar wel telkens een aantal verschillende opties. Van elk scenario moeten dan de voor- en nadelen worden afgewogen om uiteindelijk een keuze te maken“, verduidelijkt eerste schepen Simon De Boeck(CD&V). In een eerste fase komen de gemeentelijke gebouwen aan bod.
Zo ontstaan er simulaties voor een verbouwing, uitbreiding of zelfs nieuwbouw van een administratief centrum, mogelijk met de integratie van het OCMW. Dat is zowel een optie aan het huidige gemeentehuis als aan de pastorie. Voor de bibliotheek en de muziekschool wordt een herbestemming naar De Cam overwogen met een nog sterker sociaal-cultureel ankerpunt als resultaat. “Een herinrichting met een innovatief volume dat de link legt met het achterliggende landschap kan De Cam er trouwens nog een stuk versterken“, zegt De Boeck.

In een volgende fase komt de publieke ruimte op de agenda, zoals een verkeersveilige en aangename Dorpsstraat. Verbindingen naar bestaande en nieuwe paden voor de trage weggebruiker zijn een prioriteit. Een bijzondere aandacht gaat naar de parkeerproblematiek. “Wij zijn er ons van bewust dat het vandaag een probleem is om soms een parkeerplaats te vinden. Er rijpt dan ook een idee voor het plaatsen van een aantal micro-parkings in de directe nabijheid van het dorpscentrum. Mogelijk kan het dorpsplein als gevolg daarvan autovrij worden gemaakt”, vertelde Simon.

In een laatste fase zal er uitgekeken worden naar de mogelijkheden om op een slimme manier nieuwe woningen te creëren, zonder daarbij veel extra open ruimte in te nemen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 okt 2014
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief