Dit weekend stripbeurs in GOOIK

C21

Dit weekend stripbeurs in GOOIK

Editiepajot_gooik_strips_foto_marc_colpaert__kopie_
Jean-Paul met een originele Kuifje in de hand. - Foto © Marc Colpaert
 

Jean-Paul De Loecker organiseert samen met nog enkele andere partners op 16 november een stripbeurs en heeft ondertussen zelf enkele duizenden strips verzameld. Al vanaf jonge leeftijd is hij dol op strips, wat later gaat hij van start met zijn verzameling. Hij was de eerste bibliothecaris die strips verhuurde in de bibliotheek van Gooik.

Jean-Paul weet het nog goed, als klein ventje was het elke week thuis een gevecht met zijn broers om als eerste het weekblad Kuifje te kunnen lezen. “Ik was toen al verslingert op strips en het is nooit meer overgegaan. Mijn eerste strip was ‘Het Hemelbed’ van Jommeke en als we flink waren geweest bij de dokter kreeg ik een Suske en Wiske, dat was telkens een groot feest voor mij”, vertelde Jean-Paul. Enkele jaren later begon hij steeds meer strips aan te kopen. Ondertussen werkte hij als bibliothecaris in Gooik. “Begin jaren ’70 was ik de eerste die strips verhuurde in de bibliotheek van Gooik. In die tijd was dit - not done - want strips dat waren geen echte boeken, maar ik wist toen al ooit gaat dit wel veranderen. Jean-Paul gaat zelfs naar Breda(Nederland) om er strips te kopen. Op zekere dag loopt hij op het Vossenplein in Brussel en ziet daar een mooie reeks strips liggen van Lombard. “ Ik wilde en moest die strips hebben, het heeft mij vijfduizend frank gekost, toen 35 jaar geleden veel geld voor tweedehandstrips.” Op een dag dringt het tot hem door dat zijn passie een beetje te duur aan het worden is. “In die tijd gaf ik soms tot 50 euro aan één strip, dus de laatste jaren koop ik geen dure strips meer, of toch niet veel meer”, lacht hij. Vandaag heeft hij tussen de 7000 tot 8000 strips bijna allemaal populaire Vlaamse strips.

Op zondag 16 november van 10 tot 17 uur wordt er in De Cam een stripbeurs georganiseerd, je kan er duizenden strips vinden, zowel tweedehandse als nieuwe, aan zeer democratische prijzen. Ook komen er een viertal tekenaars signeren, Steve Van Bael, D’Auwe, Thomas Du Caju en Ivan Adriaenssens (tekenaar van prachtige strips over WO I). Ook cartoonist Miel De Bolle is opnieuw van de partij. De toegang is gratis.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 nov 2014
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief