GOOIK - André en Lea 70 jaar samen

C21

GOOIK - André en Lea 70 jaar samen

Editiepajot_70_jaar_getrouwd__kopie_
Het platina koppel met familie. - Foto © Marc Colpaert
 

André Van Roye(90) en Lea Vandencasteele(90) vierden samen met hun familie in seniorie Kesterberg in Leerbeek hun platina huwelijksfeest. Was de Tweede Wereldoorlog er niet geweest dan was de kans groot geweest dat André en Lea mekaar nooit hadden ontmoet. Ze gaven een groot feest voor hun platina jubileum te vieren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de familie van Lea Vandencasteele verhuizen van aan de kust naar Brugge. “Mijn vader was een militair bij de Zeemacht en tijdens de oorlog was hij verplicht om naar Brugge te gaan wonen met de hele familie. Ik ging daar dan ook naar school, zo moest ik elke dag te voet van ons huis naar de school wandelen. Elke dag kwam ik André tegen die de andere kant op moest naar zijn school en zo leerden wij na een tijdje mekaar kennen”, legt Lea uit. Eind juni 1945 trouwden ze met elkaar en zijn vandaag 70 jaar later nog steeds een gelukkig paar. André werkte in het Ministerie van Economische Zaken, Lea was vele jaren een onderwijzeres. Ze kregen samen twee kinderen Patricia en Yvan, die op hun beurt zorgden voor vier kleinkinderen en ondertussen kwamen er ook nog eens acht achterkleinkinderen bij. Als wij aan dit platina koppel vragen wat hun geheim was om zo lang samen te blijven, dan is hun antwoord kort maar krachtig “met geven en nemen“. Nochtans was het leven voor Lea en André niet altijd gemakkelijk. “We leerden elkaar kennen tijdens de oorlog, dat was al geen gemakkelijke tijd en daarnaast verloor ik mijn moeder in de oorlog. Maar gelukkig leerde ik mijn man kennen juist door deze oorlog, anders waren wij nooit naar Brugge verhuisd waar André woonde”, vertelde Lea. Tijdens hun huwelijk waren er vele mooie momenten, maar de geboorten van hun kinderen waren natuurlijk twee hoogtepunten in hun leven.

Hun hele leven hebben ze heel wat gereisd en hebben zodoende een groot deel van de wereld gezien. Dat ze vandaag allebei nog een goede gezondheid hebben komt door hun vakanties in Spanje. “Wij hebben heel wat jaren overwinterd in Spanje en dat doet een mens goed, dat is volgens mij ook een reden waarom we beiden zo oud zijn geworden”, legt Lea ons uit. Sinds bijna twee jaar zijn ze woonachtig in Seniorie Kesterberg in Leerbeek. Reizen doen ze vandaag niet meer, want André heeft het een beetje moeilijk met stappen. Maar voor hun platina huwelijk organiseerden ze wel nog een groot feest met de hele familie, want niet iedereen kan zeggen dat ze 70 jaar getrouwd zijn.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2015
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief