GOOIK - Een parkeerstrip in het centrum

C21

GOOIK - Een parkeerstrip in het centrum

Colpaert_gooik_centrum_2a
Het centrum gaat er straks helemaal anders uitzien. Foto Colpaert
 

De eerste realisatie van het 'Masterplan Dorpscentrum Gooik' bestaat erin door het maken van een parkeerstrip achter café De Vrede en hieraan gekoppeld het grotendeels autovrij maken van het dorpsplein in Gooik. Ook een aantal parkeervakken op de straat kunnen zo verdwijnen. Een tweede realisatie is de nieuwe invulling van het autovrije dorpsplein, waar de gemeente meer groen, een speeltuin, een petanqueterrein of een muziekkiosk wilt laten plaatsen en niet zoals vandaag een troosteloze vlakte vol met wagens. Ze vragen dat de mensen ook zelf meedenken wat ze met het centrum moeten aanvangen.

 



Voor de toekomst is deze parkeerstrip het eerste onderdeel van een netwerk aan identieke parkeerstrips rond het dorpscentrum. Ook achter het gemeentehuis en achter de Cam worden op korte termijn een tachtigtal extra parkeerplaatsen voorzien. De aanleg van de eerste parkeerstrip kan al aanvangen na het bouwverlof zodat eind dit jaar de parking al kan in gebruik genomen worden. De raming van de kosten voor de aanlegvan de eerste parkeerstrip bedraagt 186.200 euro. Deze parkeerstrip mag men echter niet bekijken als een gewone parking, maar tevens als een publieke ruimte voor de mensen. "Tijdens een jaarmarkt of een kermis moet het mogelijk zijn om deze plaats voor andere zaken te gebruiken dan om wagens op te parkeren", aldus Simon. Door deze extra parkeerplaats kan het centrum verkeersvrij gemaakt worden en is er plaats voor meer groen. "Maar hoe we het centrum opnieuw gaan invullen gaan we ook aan de mensen vragen. Meer groen is een must, maar ook een speeltuin, een petanqueterrein of een muziekkiosk moet kunnen, laat het ons dan ook weten. Wij willen de 'plosj' opnieuw aan de mensen geven", verduidelijkt De Boeck. Al ruim twee jaar werkt het gemeentebestuur van Gooik in alle stilte rond een masterplan voor Gooik. Om dat met een degelijke visie voor de komende jaren uit te werken, werd er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. De Vlaamse Bouwmeester selecteerde samen met de gemeente een jong bureau uit Gent 'Maat-Ontwerpers' om dit Masterplan uit te tekenen. De eerste belangrijke realisatie van het Masterplan wordt de eerste 'micro-parking' achter het jeugdhuis en café De Vrede, op 50 meter van het dorpsplein. "Wij hebben vandaag een unieke kans om op deze locatie een extra parking te voorzien. Als we deze kans laten voorbijgaan zit er niets anders op dan de kerk af te breken", grapte burgemeester Michel Doomst(CD&V). Ondertussen kregen ze al het akkoord van twee grondeigenaars dat ze een strook weide mogen gebruiken. "Door het vorig jaar afbreken van een woning naast café De Vrede krijgen wij nu de kans, om via deze doorgang een nieuwe parking aan te leggen, kort bij het centrum.  Deze nieuwe parking die we willen aanleggen met grastegels heeft een capacitiet van 40 extra parkeerplaatsen en zorgt ervoor dat het dorpsplein grotendeels autovrij kan gemaakt worden. Ook een aantal parkeervakken op de straat, die voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen, kunnen zo verdwijnen. Maar een aantal plaatsen voor kort-parkeren en mindervaliden blijven evenwel zeker beschikbaar", legt schepen en tevens architect Simon De Boeck(CD&V) uit.
 
Al ruim twee jaar werkt het gemeentebestuur van Gooik in alle stilte rond een masterplan voor Gooik. Om dat met een degelijke visie voor de komende jaren uit te werken, werd er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. De Vlaamse Bouwmeester selecteerde samen met de gemeente een jong bureau uit Gent 'Maat-Ontwerpers' om dit Masterplan uit te tekenen. De eerste belangrijke realisatie van het Masterplan wordt de eerste 'micro-parking' achter het jeugdhuis en café De Vrede, op 50 meter van het dorpsplein. "Wij hebben vandaag een unieke kans om op deze locatie een extra parking te voorzien. Als we deze kans laten voorbijgaan zit er niets anders op dan de kerk af te breken", grapte burgemeester Michel Doomst(CD&V). Ondertussen kregen ze al het akkoord van twee grondeigenaars dat ze een strook weide mogen gebruiken. "Door het vorig jaar afbreken van een woning naast café De Vrede krijgen wij nu de kans, om via deze doorgang een nieuwe parking aan te leggen, kort bij het centrum.  Deze nieuwe parking die we willen aanleggen met grastegels heeft een capacitiet van 40 extra parkeerplaatsen en zorgt ervoor dat het dorpsplein grotendeels autovrij kan gemaakt worden. Ook een aantal parkeervakken op de straat, die voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen, kunnen zo verdwijnen. Maar een aantal plaatsen voor kort-parkeren en mindervaliden blijven evenwel zeker beschikbaar", legt schepen en tevens architect Simon De Boeck(CD&V) uit.
Deze parkeerstrip mag men echter niet bekijken als een gewone parking, maar tevens als een publieke ruimte voor de mensen. "Tijdens een jaarmarkt of een kermis moet het mogelijk zijn om deze plaats voor andere zaken te gebruiken dan om wagens op te parkeren", aldus Simon. Door deze extra parkeerplaats kan het centrum verkeersvrij gemaakt worden en is er plaats voor meer groen. "Maar hoe we het centrum opnieuw gaan invullen gaan we ook aan de mensen vragen. Meer groen is een must, maar ook een speeltuin, een petanqueterrein of een muziekkiosk moet kunnen, laat het ons dan ook weten. Wij willen de 'plosj' opnieuw aan de mensen geven", verduidelijkt De Boeck.
Voor de toekosmt is deze parkeerstrip het eerste onderdeel van een netwerk aan identieke parkeerstrips rond het dorpscentrum. Ook achter het gemeentehuis en achter de Cam worden op korte termijn een tachtigtal extra parkeerplaatsen voorzien. De aanleg van de eerste parkeerstrip kan al aanvangen na het bouwverlof zodat eind dit jaar de parking al kan in gebruik genomen worden. De raming van de kosten voor de aanlegvan de eerste parkeerstrip bedraagt 186.200 euro.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2017
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 05 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief