160 jaar Gooiks Sint-Niklaaskoor melodieus in boekvorm gegoten in Gooik

C21

160 jaar Gooiks Sint-Niklaaskoor melodieus in boekvorm gegoten in Gooik

Cover_boek_kerkkoor_gooik
 
Op 12 mei zal in de zaal Familia in Gooik het nieuwe boek van de Heemkundige Kring voorgesteld worden:160 jaar Gooiks Sint-Niklaaskoor melodieus in boekvorm gegoten, door Michel Doomst. Met een enorm nauwkeurig bijgehouden archief heeft Josepha Kestens, vroegere secretaresse van het Gooikse koor - en ons jammer genoeg te vroeg ontvallen - de duw gegeven naar een publicatie die decennia koorzang in een boek omzet. Michel Doomst nam de uitdaging aan en zette de vele foto’s en documenten om in leespartituren die dankzij de Heemkundige Kring van Gooik tot een mooi boek hebben geleid.
 
Van 1863 tot nu
 
Als mannenkoor kwamen de eerste zangers samen op het oksaal van de kerk in het midden van de 19e eeuw: de periode waarin muziek en zang bij de brede bevolking als ontspanning een plaats kreeg. Op al die jaren groeide de groep uit tot een vaste en polyvalente bezetting die de zoete achtergrond vormde van misvieringen in de kerk. Koren waren verbonden aan dorpen: dirigenten, voorzitters en koorleden vormden een cultureel cement in de lokale gemeenschappen. In het boek komen dan ook de mooie momenten en de plezante anekdotes ruimschoots aan bod. We overspannen immers twee wereldoorlogen met alle maatschappelijke evoluties voor en na deze breukgebeurtenissen.
 
Woord, beeld en zang…
 
De voorstelling van het boek zal doorgaan op zondag 12 mei in de zaal Familia: je kan er de archieven van het koor handmatig doorklieven, je kan er de beelden van het boek op groot scherm volgen, de spilfiguren komen aan bod en huidig koorleider Tim Juwet zorgt voor muzikale smaakmomentjes.
 
Welkom
 
Of je zoetgevooisd bent of niet: wees erbij op zondag 12 mei om 10.30 uur om een stuk geschiedenis van één van de mooiste dorpen van Vlaanderen te  bekijken en beluisteren. Uiteraard zal het boek, uitgegeven door de Heemkundige Kring van Gooik, daar ook te verkrijgen zijn. Prijs: Leden HK Gooik: 15 euro; niet-leden: 17,50 euro. Bestellen kan al via info@heemkunde-gooik.be. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief