HERNE – De lange lijdensweg van Tania

C21

HERNE – De lange lijdensweg van Tania

Collage2_deschuyffeleer
Dizzyme in de Bib van Herne - Introductie Marc Daneels, voorzitter cultuurraad - Lectuur Sarah Copriau, cultuurfunctionaris - Fotocollages © Dechuyffeleer
 
Collage_deschuyffeleer
 

In het zopas verschenen boek ‘Dizzyme. Leven met evenwichtsstoornissen’ komt co-auteur Tania Stadsbader uit St-Pieters-Kapelle niet alleen op voor de mensen die last hebben van evenwichtsstoornissen. Als ex-BPPV-patiënte wil zij nu ook mede door het boek en ietwat gedurfd de medische wereld wakker schudden.

“Nagenoeg 7% van de bevolking heeft ooit te maken met duizeligheid of vertigo”, steekt Tania van wal. “Maar tussen duizeligheid en vertigo schuilt een waaier van verschillen en dus ook van kwalen. Maar die worden vaak niet herkend. Mensen worden van het kastje naar de muur gezonden, krijgen een verkeerde stempel opgeplakt of keren huiswaarts met een stress-diagnose.”
 
Zelf diende de 40-jarige Tania 14 jaar te wachten op een correcte diagnose voor haar aanhoudende evenwichtsstoornissen. “Consultaties van verschillende NKO-specialisten brachten geen soelaas. Ten einde raad ben ik gaan googelen en belandde ik bij een fysicus die zich al jaren in de materie verdiept”, vervolgt zij haar verhaal. “Samen met een NKO-arts onderzocht hij mij en het was bingo. Ik ben nu al twee jaar verlost van die vreselijke aandoening.”
 
‘Dizzyme’ verbindt twee ervaringswerelden, de subjectieve zoals ervaren door Tania en andere patiënten en de visie van de wetenschap. De nieuwste wetenschappelijke inzichten, technieken en behandelingen worden hierbij uiteengezet. Mede-auteur Prof. dr. Floris Wuyts (UA) legt overigens in klare taal ook uit hoe de meeste duizeligheidsproblemen ontstaan.
 
“Mijn verhaal is zeker geen alleenstaand feit. Het overkomt heel wat mensen. Ik vond het wel belangrijk om via het boek samen met medici en onderzoekers een duidelijk signaal te geven zowel naar de patiënten toe als naar de medische wereld van artsen, therapeuten, kine’s en verpleegkundigen”, aldus nog een enthousiaste, gedreven en optimistische Tania. “Heel wat specialisten hebben intussen overigens reeds een stap richting patiënt gezet en dat verdient alleszins respect. Hopelijk stellen nu ook nog veel andere artsen zich open op voor de informatie in het boek.”
 
Co-auteur Tania Stadsbader geeft sinds kort ook lezingen aan de hand van het boek. Info via tania.stadsbader@skynet.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 nov 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief