HERNE - In de Leenstraat ommegang voor Vrede

C21

HERNE - In de Leenstraat ommegang voor Vrede

Ommegang_leenstraat_mei_2011__-____deschuyffeleer____1_
Het heiligenbeeld van O-L-Vrouw wordt dan gedragen door vier plaatselijke bewoners - Foto's © Deschuyffeleer
 
Ommegang_leenstraat_mei_2011__-____deschuyffeleer____7_
Kapel van de Vrede - Foto © Deschuyffeleer
Ommegang_leenstraat_mei_2011__-____deschuyffeleer____8_
Kapel van de Vrede - Foto © Deschuyffeleer
Ommegang_leenstraat_olv_mei_2011__-____deschuyffeleer
Foto © Deschuyffeleer
 
Ommegang_leenstraat_mei_2011__-____deschuyffeleer____3_
Foto © Deschuyffeleer
 
Ommegang_leenstraat_mei_2011__-____deschuyffeleer____4_
Foto © Deschuyffeleer
 
Ommegang_leenstraat_mei_2011__-____deschuyffeleer____6_
Ook Gerda Vansnick staat in voor het onderhoud - © Deschuyffeleer
 

Naar jaarlijkse traditie ging ook ditmaal op de eerste zondag van mei de Ommegang door aan de Kapel van de Vrede in de Leenstraat. Achter het gebeuren gaan verschillende lokale historische verhalen schuil. De witte kapel opgedragen aan Onze Lieve Vrouw van Vrede, waar de plechtigheid rond draait, bevindt zich tussen de huisnummers 24 en 26.

Het eerste verhaal heeft volgens de legende betrekking op de periode van de Eerste Wereldoorlog. Om Maria’s hulp in te roepen voor de bescherming van de jongemannen uit de Leenstraat en omgeving die in 1914 werden opgeroepen om deel uit te maken van het Belgische leger in de strijd tegen Duitsland werd door de thuisblijvers een belofte gemaakt. Indien alle soldaten veilig en wel uit de oorlog zouden terugkeren zou op de Leenstraat uit dankbaarheid een kapel gebouwd worden.
 
Kort na het vertrek van de soldaten trokken dan ook haast alle overgebleven inwoners van de Grote en Kleine Leenstraat en ook een gedeelte van de Druimerenstraat te voet op bedevaart naar de Maria-stad Halle. Zij kwamen terug met een heiligenbeeld van de Zwarte Lieve Vrouw. Nadat in 1918 alle soldaten de oorlog bleken overleefd te hebben, kreeg zij een plaats in de nieuwe Kapel voor de Vrede.
 
Het tweede verhaal komt uithet boekKapellen en Kleine monumenten in Groot Herne’ van de culturele kring Hernia. In 1866 was er een epidemie in de gemeente uitgebroken Twee straten werden gevoelig getroffen, namelijk de Leenstraat en de Smeyersmarck. De toenmalige veldwachter Ignatius Vlassenbroeck, samen met een kloosterzuster, hebben zich heldhaftig gedragen met het bergen van de lijken. Met de verzamelde giften werd in de Leenstraat een toegankelijke kapel gebouwd ter ere van de heilige Rochus, waarin op 4 augustus 1917 een beeld van O-L-Vrouw van Halle werd bijgeplaatst .
 
Ieder jaar op de eerste zondag van mei gaat de Ommegang uit. Het heiligenbeeld van O-L-Vrouw wordt dan gedragen door vier plaatselijke bewoners. In de stoet volgen benevens de nakomelingen van de oorlogshelden ook de huidige inwoners. Voorbidder is Aimé Derijcke. De kapel is thans eigendom van de bejaarde Simone Van Bellinghen uit Denderwindeke. Adolphine Thiels en Gerda Vansnick staan in voor het onderhoud.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mei 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief