HERNE - Ongewenste vegetatie maakt plaats voor bloemrijke flora

C21

HERNE - Ongewenste vegetatie maakt plaats voor bloemrijke flora

Berm_maaien_juni_2011_-_deschuyffeleer__1_
Voortaan staat de firma Annedijck uit St-Pieters-Leeuw in opdracht van de gemeente in voor het maaien van zo’n 22 km ecologisch waardevolle bermen - Foto's © Deschuyffeleer
 
Berm_maaien_juni_2011_-_deschuyffeleer__5_
bvba Annendijck, burgemeester Kris Poelaert en milieuschepen Jean-Marie Dierickx - © Deschuyffeleer
 
Berm_maaien_juni_2011_-_deschuyffeleer__3_
 

Voortaan staat de firma Annedijck uit St-Pieters-Leeuw in opdracht van de gemeente in voor het maaien van zo’n 22 km ecologisch waardevolle bermen langs de gemeentewegen. Het gemeentebestuur wil zo daadwerkelijk bijdragen tot een duurzaam beheer van de bermen en taluds zonder het comfort voor de buurtbewoners en de verkeersveiligheid te beknotten. Het resultaat moet zijn dat deze groene linten in het Groene Kwadrant van Herne hun ecologische en landschappelijk waardevolle biotoop optimaal kunnen blijven vervullen.

Volgens het Vlaams Bermdecreet mogen wegbermen die worden beheerd door gemeenten slechts gemaaid worden na 15 juni met een eventuele tweede maaibeurt na 15 september. “Het maaien van de bermen op zich heeft niets uitzonderlijk. Het is evenwel zo dat onze gemeente dit gedeeltelijk noodgedwongen uitbesteedt”, zegt burgemeester Kris Poelaert. “Temeer daar de aannemer het gemaaide gras opzuigt en laat verwerken om ruimte te maken voor streekeigen begroeiing en voor het bevorderen van de biodiversiteit. Bovendien is de gemeente niet in het bezit van een dergelijke dure maai- en opzuigcombinatiemachine met dito landbouwtrekker”.

“Het bestuur wenst de bevolking duidelijk te informeren nopens de voordelen van een ecologisch bermbeheer” zegt milieuschepen Jean-Marie Dierickx.  “Bij voedselrijke bermen horen onder meer  woekerend gras, berenklauw, brandnetel, kleefkruid en smeerwortel. Hun aanwezigheid is evenredig met de hoeveelheid voeding. Daarom is ruiming zo belangrijk. Het vermijdt niet alleen de constante toevoer van nutriënten, ook voorkomt deze werkwijze de verstikking van andere plantensoorten. Ongewenste vegetatie zal verdwijnen en plaats maken voor een meer interessante bloemrijke flora” aldus nog de schepen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jun 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief