HERNE – Provincie zet licht op groen voor uitbreiding St-Felix

C21

HERNE – Provincie zet licht op groen voor uitbreiding St-Felix

Rup_st-felix_en_de_bloesem
HERNE – Provincie zet licht op groen voor uitbreiding St-Felix - © Deschuyffeleer
 

Op aangeven van het gemeentebestuur heeft de Bestendige Deputatie van Vlaams-Brabant vandaag op de vooravond van de lente het gemeentelijke ruimtelijk uitvoeringsplan Rustoord/School De Bloesem goedgekeurd. En dat is uiteraard goed nieuws én voor Herne én voor De Bloesem maar vooral ook voor het woon- en zorgentrum St-Felix dat nu zijn plannen voor uitbreiding toch ook stilaan tegemoet kan zien. Het is nu weliswaar nog wachten op de publicatie van de goedkeuring in het Belgisch Staatsblad. En ook kunnen hier en daar wel nog beroepsprocedures opduiken.

Toch zijn burgemeester Kris Poelaert, OCMW-voorzitter Carina Ricour en schepen voor Ruimtelijke Ordening Lieven Snoeks nu al bijzonder tevreden dat deze RUP-kogel voor het rustoord en de school in het centrum eindelijk door de kerk is. “Als het dossier zijn normale gang mag aanhouden kan de directie van St-Felix binnenkort al een bouwaanvraag indienen”, weet burgemeester Kris Poelaert. “De directie hoopt dan ook al toekomend jaar een bouwaanvraag te kunnen indienen voor de bouw van 41 nieuwe serviceflats, dit is 28 meer dan nu. En nadien kunnen de huidige 64 verblijven met bedden van het rusthuis omgebouwd worden naar ruimere kamers zodat ook hier het comfort voor de bewoners aanzienlijk kan vergroten”.
 
Lokaal dienstencentrum
“Bovendien voorziet St-Felix tussen deze twee gebouwen mettertijd ook nog een lokaal dienstencentrum op te richten”, zegt OCMW-voorzitter Carina Ricour. “Dit dienstencentrum moet een opvang- en ontmoetingsruimte voor senioren worden om hen in de gelegenheid te stellen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. In dit centrum zouden de senioren dan terecht kunnen voor middagmalen, voet- en haarverzorging en culturele activiteiten”.
 
De samenwerking tussen het OCMW en St-Felix loopt overigens nu al bijzonder gesmeerd. “Zo kunnen iedere dinsdagmiddag reeds een 20-tal niet-residerende senioren in het woon- en zorgcentrum terecht voor een gezamenlijk middagmaal”, aldus nog de OCMW-voorzitter. “Die samenwerking zijn wij trouwens aangegaan in afwachting van de beoogde uitbreiding. En zo kunnen de toekomstige potentiële bewoners reeds enigszins kennis maken met het leven in het rustoord”.
 
De Bloesem
Door hetzelfde RUP krijgt ook De Bloesem aan de hand van bepaalde voorschriften de kans tot uitbreiden. “Die uitbreidingsmogelijkheden waren er overigens al door een wijziging in de wetgeving waarbij nu ook al binnen het agrarisch gebied kon uitgebreid worden”, ontwart schepen van Ruimtelijke Ordening enigszins het kluwen. “De Bloesem kreeg hiervoor in die zin reeds een bouwvergunning afgeleverd zodat de bouwwerken op korte termijn een aanvang kunnen nemen”.
 
St-Felix is uiteraard bijzonder verheugd met het RUP. “De goedkeuring ervan was noodzakelijk omdat het plangebied zich voor 80% in het agrarisch gebied bevindt en zo de uitbreiding voordien problematisch was. Nu creëren wij met het RUP dan ook een kwaliteitsvolle ruimte met een duidelijke centrumafbakening en een versterking van de centrumfuncties van ons dorp. Voor Herne is dit alles dan ook een belangrijke stap om de toenemende vergrijzing en de uitdrukkelijke vraag naar meer serviceflats en rusthuisbedden een antwoord te bieden”, aldus nog de schepen.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief