HERNE – Groen, vredig en echt Pajots Druimeren weldra volgestouwd met windmolens?

C21

HERNE – Groen, vredig en echt Pajots Druimeren weldra volgestouwd met windmolens?

Inplanting_windmolens_aspiravi_herfelingen__gdg___9_
HERNE – Groen, vredig en echt Pajots Druimeren weldra volgestouwd met windmolens? - © Deschuyffeleer
 
Inplanting_windmolens_aspiravi_herfelingen__gdg___2_
HERNE – Groen, vredig en echt Pajots Druimeren weldra volgestouwd met windmolens? - © Deschuyffeleer
 
2_inplanting_windmolens_aspiravi_herfelingen__gdg___3_
HERNE – Groen, vredig en echt Pajots Druimeren weldra volgestouwd met windmolens? - © Deschuyffeleer
 
3_inplanting_windmolens_aspiravi_herfelingen__gdg___4_
HERNE – Groen, vredig en echt Pajots Druimeren weldra volgestouwd met windmolens? - © Deschuyffeleer
 
4_inplanting_windmolens_aspiravi_herfelingen__gdg___5_
HERNE – Groen, vredig en echt Pajots Druimeren weldra volgestouwd met windmolens? - © Deschuyffeleer
 
5_inplanting_windmolens_aspiravi_herfelingen__gdg___6_
HERNE – Groen, vredig en echt Pajots Druimeren weldra volgestouwd met windmolens? - © Deschuyffeleer
 

Als het afhangt van Aspiravi, het groenestroombedrijf van vele Vlaamse gemeenten, worden er op termijn negen hoge windmolens ingeplant in het idyllisch en schilderachtig gehucht Druimeren in Herfelingen. Dit is duidelijk niet naar de zin van de verenigde buurtbewoners die onverdroten gaan voor het behoud van dit uitermate landelijk, agrarisch en ecologisch waardevol gebied. Het gemeentebestuur, overigens via de coöperatieve holding Creadiv nv ook één van de vele kleine Vlaams-Brabantse gemeenten aandeelhouder in de holding Aspiravi, dient voorlopig, enigszins noodgedwongen door het gebrek aan concrete plannen, van aan de zijlijn toe te kijken.

Het nieuw windenergiepark van negen industriële windmolens wil Aspiravi inplanten in het gebied gelegen tussen de Druimerenstraat en de Langestraat en verder in het verlengde van de Langestraat in de richting van Vollezele. Door de inplanting zou één van de meest bekende en meest gerespecteerde inwoners van Herfelingen, graaf Raoul d’Udekem d’Acoz, oom van koningin Mathilde, meteen zijn meest geliefkoosd, gekoesterd en bewonderd Herfelings stekje rond Steenberg “driven by the wind, together”, zoals Aspiravi het voorstelt, zien verdwijnen.
 
De molens zouden een masthoogte hebben van 100m. En de wieken zijn ook nog eens goed voor een bijkomende hoogte van 45m, in totaal dus circa 150m. Ter vergelijking, de VRT-zendmast in St-Pieters-Leeuw heeft een hoogte van 300m.
 
Recht van opstal
Vorige zomer reeds mochten de landeigenaars en de landbouwpachters in het gebied individueel het verrassend bezoek ontvangen van vertegenwoordigers van Aspiravi voor het verlenen van een recht van opstal op hun gronden zonder enige beperking in de tijd voor het bouwen van de molens. Door misleidende informatie en verblind door de hoge in het vooruitzicht gestelde jaarlijkse vergoedingen, 18.000 euro op jaarbasis voor de eigenaars en 3.000 euro voor de pachters, lieten enkelen zich alvast vliegensvlug en zonder de kleine lettertjes en cijfertjes in het contract te lezen in de luren leggen. Zo lieten de bijzonder welbespraakte Aspiravi-verkopers uitschijnen dat de zaak, ondanks het ontbreken van een wettelijk kader en de onduidelijke planning en visie op lange termijn, al in kannen en kruiken was en dat het gemeentebestuur als aandeelhouder zich zeker niet zou verzetten tegen de inplanting.
 
Door de actie van de buurtbewoners blijken die veelbelovende financiële schaapjes voor de landeigenaars en de huurders nu dan toch nog niet definitief op het droge. En ook zij stellen zich alsmaar meer en meer wantrouwig op tegenover het project, waarvoor overigens momenteel nog geen wettelijk kader bestaat. Maar op hoog politiek vlak kan nu éénmaal wel ten allen tijde en bijwijlen bijzonder snel een 180°-bocht genomen worden. Vooral de regeling bij einde contract roept bij de landeigenaars nog indringende vragen op.                
 
Protest van de buurtbewoners
Verschillende buurtbewoners met onder meer  Dirk Marckx, Theo De Meyer, Erik Van Ginderdeuren, Jurgen Bellemans, Bart Vandenberghe, Els Vandevyvere en Rens Vlietinck  hebben een comité opgericht en kunnen alvast een ganse reeks tegenargumenten in stelling brengen tegen de inplanting. Wel beklemtonen zij vooraf “dat de buurt niet tegen groene energie is op voorwaarde dat dergelijke projecten het groene landschap en het erkende authentieke karakter van onze plattelandsgemeente ten volle respecteren. Maar de inplanting van negen ijzeren torens in een groene oase zoals in Herne-Herfelingen, door de OESO overigens nog erkend als één van de 20 resterende plattelandsgemeenten in Vlaanderen, kan allerminst als echt groen gedachtegoed bestempeld worden”.
 
“Als locatie wordt een uiterst waardevol landschappelijk agrarisch gebied, echt typisch voor het Pajottenland, naar voren geschoven. En juist dat gebied verwerft stilaan maar zeker terug een bijzonder waardevol ecologisch karakter met onder meer de aanwezigheid van reeën, van broed- en kweekgebieden voor allerlei bijzondere vogels en van Het Waterblok als een welgekomen ruststop voor de doortrekkende wildzangvogels en ganzen”, starten deze buurtbewoners hun reeks van gefundeerde tegenargumenten.
 
“Ook belangrijk is het landschap”, vervolgen de met het project bijzonder ongelukkige buurtbewoner. “De natuur in dit open landschap is hier nog quasi ongeschonden. De inwoners leven er nog in volle vrede met de natuur. De streekbezoekers kunnen hier nog herademen en volop genieten van het vredig golvend landschap, de stilte, de mooie natuur en het schilderachtige Pajottenland”. Steeds volgens het comité is er ”in een dergelijk open landschap geen aansluiting met landschapsbepalende infrastructuur zoals een autosnelweg of een industriegebied. En bovendien zouden niet enkel de windmolens ontsierend werken maar er zou ook nog veel extra gronden moeten opgeofferd worden voor bovengronds of ondergronds energietransport”.
 
De buurtbewoners vinden ook nog tegenargumenten in de afwezigheid van voldoende windkracht en dus energetisch rendement, de groeiende recreatieve mogelijkheden met wandel-, fiets-, MTB- en ruiterroutes, de gekende gezondheidsrisico’s en de dreigende waardevermindering van de huizen in de ruime omgeving die kan oplopen tot 30% en zelfs meer.
 
Geen verdere aftakeling
De buurtbewoners eisen dan ook “dat er een halt wordt toegeroepen aan de verdere aftakeling van het mooie Pajottenland. Het weinige groene landschap dat er nog is, moet behouden blijven en mag niet teloor gaan ten bate van louter financieel gewin”. De verenigde buurbewoners zijn dan ook formeel: “Onder het mom van groene energie is het voor deze ‘windturbine’ -projectontwikkelaars immers vooral om geldgewin te doen. Wij zijn ervan overtuigd dat ook het gemeentebestuur van Herne het vrijwaren van het groen, ongerept en authentiek karakter van de gemeente hoog in het vaandel draagt en derhalve, mede het logo ‘Het Groene Kwadrant’ indachtig, verhopen wij dan ook dat er net zoals in de buurgemeenten, geen industrieel windmolenproject op zijn grondgebied zal toegestaan worden. Wij willen in die zin dan ook duidelijk maken dat ons comité zich hiertegen zal verzetten en zijn ervan overtuigd dat heel wat medestaanders ons zullen bijtreden zodat duidelijk zal blijken dat er onder de bevolking geen draagvlak bestaat voor het project”.
 
De buurt heeft alvast ook al contact opgenomen met onder meer Klap, dat staat voor ‘het Komité voor het behoud van het Landelijk Aspect van het Pajottenland, met wie dan ook verder nauw wordt samengewerkt. En op termijn zijn er vanuit de verenigde buurtbewoners ook concrete sensibiliserende anti-acties te verwachten. 
 
Nog geen concrete plannen
Burgemeester Kris Poelaert erkent weet te hebben van contacten en contracten tussen Aspiravi en een aantal particulieren. Hij luisterde ook al naar de grieven van de buurtbewoners en nam dientengevolge contact op met Aspiravi die, volgens de burgemeester, “lieten verstaan dat er nog geen concrete plannen zijn eenvoudigweg omdat de huidige wetgeving de inplanting niet toelaat”. En hij vervolgt. “Wij maakten echter de groep buurtbewoners duidelijk dat als er geen draagvlak is bij de bevolking wij het project niet zouden steunen”.
 
“Omdat we bestuursmatig toch willen inzetten op een beter leefmilieu werd intussen gezocht naar alternatieven en daartoe werd voorgesteld met de ondersteuning vanuit de milieuraad om een studie te verrichten naar waterkrachtenergie op de Markrivier”, aldus nog de burgemeester. “En het feit dat een gemeentebestuur deel uitmaakt van een coöperatieve, die op haar beurt aandeelhouder is in Aspiravi, speelt in ons in te nemen standpunt absoluut geen rol. Ik ben met de buurtbewoners trouwens overeengekomen verder een open dialoog aan te houden”.  
 
Onduidelijke communicatie
Aspiravi, met als kersverse voorzitter van de raad van bestuur Tony Coonen, een relatie van de Hasseltse burgemeester Hilde Claes, blinkt op zijn website alleszins uit door onduidelijkheid. Het geeft aan een dynamisch en transparant bedrijf te zijn met bijzonder korte communicatielijnen. Maar met open communicatie lijkt het toch zo geen fraaie vaart te lopen. Alhoewel aangegeven is er geen informatie te vinden noch over de op stapel staande projecten, noch over de samenstelling van de bestuursorganen, noch over de meest recente bijzondere nieuwsjes.
 
De toekomst zal dan ook moeten uitwijzen of een nieuwe aanslag op de groene long, die het Pajottenland toch wel is en waarover iedereen toch zo de mond vol van heeft, alsnog kan voorkomen worden. Hierbij Louis Neefs indachtig: “Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is, laat ons een boom en het zicht op de zee. Vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is, de wereld die moet nog een eeuwigheid mee.”
 
Het buurtcomité tegen de windmolens kan gecontacteerd worden via geenwindturbinesherne@gmail.com .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief