HERNE - Kloostertuin wordt koestertuin

C21

HERNE - Kloostertuin wordt koestertuin

Kloostertuin_wordt_koestertuin_april_2014__7_
HERNE - Kloostertuin wordt koestertuin - © Deschuyffeleer
 
Kloostertuin_wordt_koestertuin_april_2014__3_
Met dank aan Leen Van de Weghe - © Deschuyffeleer
Kloostertuin_wordt_koestertuin_april_2014__5_
Met dank aan jan Tordeurs (VELT) - © Deschuyffeleer
Kloostertuin_wordt_koestertuin_april_2014__8_
HERNE - Kloostertuin wordt koestertuin - © Deschuyffeleer
 
Kloostertuin_wordt_koestertuin_april_2014__10_
HERNE - Kloostertuin wordt koestertuin - © Deschuyffeleer
 
Kloostertuin_wordt_koestertuin_april_2014__1_
HERNE - Kloostertuin wordt koestertuin - © Deschuyffeleer
 
Kloostertuin_wordt_koestertuin_april_2014__2_
HERNE - Kloostertuin wordt koestertuin - burgemeester Kris Poelaert en Jan Tordeurs (VELT) - © Deschuyffeleer
 

'Café Courgette', een project van de Moestuinwerkgroep onder de leiding van Leen Van de Weghe in het Dominicanessenklooster, mocht donderdag uit de handen van de Vlaams-Brabantse gedeputeerde Luc Robijns in Roosdaal de ‘Koesterster’ in de categorie 'Communicatie, Sensibilisatie en Educatie' in ontvangst nemen. Een koesterster is de ‘Oscar’ van het provinciaal biodiversiteitsproject ‘Koesterburen’.

Al voor het vierde jaar op rij reikte de provincie Vlaams-Brabant haar Koestersterren uit. Die prijs beloont koesterprojecten die een voorbeeld zijn voor andere gemeenten, verenigingen of scholen. In de categorie 'Communicatie, Sensibilisatie en Educatie' nomineerde een vakjury alvast drie projecten waaronder ‘Café Courgette’. Naast het oordeel van de vakjury konden ook de man en de vrouw in de straat mede de eindrangschikking bepalen door online hun stem uit te brengen.
 
De partners van het biodiversiteitsproject ‘Je hebt meer buren dan je denkt’ konden hun acties van het afgelopen jaar indienen als voorbeeldprojecten. In Halle-Vilvoorde werden 20 projecten ingediend voor de koestersterren en 16 voor de Gulden Bie.
 
Samenwerking en Inspraak
‘Café Courgette’ werd in zijn drang naar het verwerven van de koesterster gedragen door een  korte en stevige promotiecampagne. Die legde de betrokken actoren alvast geen windeieren zoals nu blijkt. "Aangezien de herinrichting van de tuin van het oude Dominicanessenklooster een verhaal is van vele partners mag deze ster als een erkenning voor alle medewerkers gezien worden. De dynamiek rond het herinrichten en het herschikken van de kloostertuin steunt dan ook op een ruime basis van samenwerking en inspraak”, geeft een enthousiaste Leen Van de Weghe aan.
 
Bij aanvang van het project kwamen vertegenwoordigers van onder meer het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, de cultuurraad, de Landelijke Gilde, de heemkundige kring, omwonenden, sympathisanten en het gemeentebestuur samen om te overleggen over de invulling van de site rond het Dominicanessenklooster. Het Regionaal Landschap stond in voor het ontwerp en zorgde voor de trajectbegeleiding bij de aanvraag van de provinciale subsidie. De provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid gaven eveneens een stevig duwtje in de rug en samen met de mensen van Pro Natura die “Werk maken van Natuur ” werd de tuin in een eerste fase aangelegd.
 
Velt
Na de eerste moestuincursus van nu toch al 3 jaar geleden groeide de idee nog meer mensen actief te betrekken bij het ontwerp. Om iedereen de kans te bieden de schoonheid en de rust van deze plek te ontdekken werd dan ook Café Courgette boven de doopvont gehouden. Dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting, de praktische medewerking van Velt met voorman Jan Tondeur en het gemeentebestuur staat Café Courgette zo thans garant voor een krachtige dynamiek in de kloostertuin.
 
Er is overigens constant leven in de kloostertuin. “Soms lijkt de tuin wel een echte bijenkorf”, vult Leen Van de Weghe aan. “We proberen zoveel mogelijk lokale verenigingen te betrekken bij de herinrichting van de tuin. Het is ongelooflijk als je ziet welke kracht en beweging ontstaan als je mensen met dezelfde passie bijeenbrengt. Met dit project wordt eens te meer bewezen dat met het enthousiasme en de inzet van gebundelde krachten verbluffende resultaten kunnen worden bereikt”.
 
Het verhaal van de kloostertuin is absoluut nog niet af. Het initiatief van Café Courgette past immers in een beweging van actieve burgers die zich inzetten voor een beter milieu, die bewust met voedsel omgaan en die tegelijk de ontmoeting met andere dorpsgenoten op prijs stellen. Wie belangstelling betoont kan alvast terecht op http://cafecourgette.blogspot.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 apr 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief