HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start

C21

HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start

Opening_700_jaar_kartuizerklooster___4_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start met op de voorgrond : Herman Vandormael, Maris-Louise Devriese, Kris Poelaert, Maurits Van Liedekerke, Kris Wittevrongel, Wim Suys en pastoor Kris Meskens - © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___3_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start met een eucharistieviering - © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___2_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start - Legatokoor - © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___12_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start - © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___5_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start - Aqui’AlterA met Goedele Moons, Rein Van Bree en Marie Verstraete - © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___6_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start - © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___1_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start - Detail kunstmap © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___11_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start - Cultuurschepen Marie-Louise Devriese - © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___13_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start - Namiddagprogramma - © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___7_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start - Chiro Herne - © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___8_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start - De werkroep - © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___9_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start - Middeleeuws Collectief Brugge - © Deschuyffeleer
 
Opening_700_jaar_kartuizerklooster___10_
HERNE – Feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster officieel van start - Voortrekkers Sarah Copriau (cultuurbeleidscoördinator) en Wim Suys (voorzitter cultuurraad) - © Deschuyffeleer
 

Met een druk bijgewoonde eucharistieviering en een academische zitting in de St-Petrus en Pauluskerk werd het feestjaar rond 700 jaar Kartuizerklooster in Herne officieel op gang getrokken. Het programma van de viering oogt alleszins veelbelovend.

De viering van ‘700 jaar Kartuizerklooster’ gaat uit van een werkgroep die de voorbije maanden de krachten bundelde om doorheen het ganse jaar, met zinvolle herdenkingen en festiviteiten, het respect voor het uniek erfgoed van de Kartuizers in Herne aan te zwengelen en meteen ook voel-, zicht- en tastbaar te maken. En naar analogie met ‘800 jaar Herne’ willen het gemeentebestuur en de werkgroep ook nu weer van dit feestjaar gebruik maken om de samenhorigheid tussen de inwoners en de verenigingen nog meer in de hand te werken.
 
Met “vandaag is het een bijzondere zondag” kreeg pastoor Kris Meskens tijdens de misviering meteen alle aandacht. “Het is de dag dat twee pausen worden heilig verklaard, het is erfgoeddag en hier in Herne viert men 700 jaar Kartuis”.
 
Academische zitting
De academische zitting zette meteen de feesttoon. Dr historicus Herman Vandormael lichtte het kartuizerbestaan en de waanzinnige 14de eeuw toe. Zo blijkt de vestiging van de Kartuizers in de omgeving van de Kapellestraat rond 1314 het oudste kartuizerklooster in de Nederlanden te zijn. Het was ook hier dat prior Petrus Naghel zorgde voor de eerste vertaling naar het Nederlands van de bijbel. De Kartuizerorde was eerder gesticht door de heilige Bruno omstreeks 1032 en zag haar lot beschoren in 1783 toen keizer Jozef II bij decreet de afschaffing van alle beschouwende of contemplatieve kloosterorden afkondigde. En op 26 april van dat jaar, op één luttele dag na, nu precies 231 jaar geleden, werd de opheffing van het klooster aan de monniken betekend. “Een deel van de resterende gebouwen is inmiddels gelukkig wel beschermd als monument”, aldus nog de historicus en ere-conservator van het kasteel van Gaasbeek. “En wie weet wat een archeologisch onderzoek ooit nog kan prijsgeven?”
 
Kris Wittevrongel dan weer, van opleiding musicus en thans algemeen secretaris van het befaamde Leuvense Lemmensinsitituut, legde een pakkende getuigenis af van zijn eerder leven als kartuizermonnik gedurende vijf jaar in het Saint Huygh’s Charterhouse in Engeland. Aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen rond zijn roeping, zijn intrede, zijn verblijf maar inmiddels ook zijn uittrede schetste hij het reilen en zeilen van het leven bij de Kartuizers. Verdeeld over 24 kloosters over drie continenten telt de orde thans nog goed 400 monniken en 100 monialen. De kartuizers hebben alleszins de naam de strengst levende monniken van het Westerse kloosterwezen te zijn. Zo besteden ze dagelijks tot 7 uur aan het koorgebed, spreken ze alleen met elkaar op een wekelijkse wandeling en op feestdagen en dan nog bijzonder kort, voeren ze maar een klein gedeelte van het dagelijkse programma gezamenlijk uit en blijven ze de rest van de tijd in hun kluis. “En zo moet de monnik leren om de verschillende activiteiten in de kluis zodanig te organiseren dat ze zoveel mogelijk geestelijk vruchten opleveren. Hij moet met andere woorden leren met zijn vrije tijd om te gaan en die zinvol in te vullen”, poneerde hij.
 
Dichter en ere-burger van Herne Maurits van Liedekerke droeg zijn gedicht ‘Van woerde tot woerde oft van synne te sinne’ voor. Dit gelegenheidsgedicht schreef hij drie jaar terug naar aanleiding van de heropening van de plaatselijke openbare bibliotheek, sindsdien trouwens genoemd naar kartuizer en bijbelvertaler Petrus Naghel.  
Het Legatokoor onder de leiding van Viviane Grisez en Aquil’AlterA stonden in voor de muzikale omlijsting. Het blokfluitisten-trio Aqui’AlterA met Goedele Moons, Rein Van Bree en Marie Verstraete is een uniek multi-instrumentaal ensemble dat zich toelegt op muziek van de Middeleeuwen tot barok. Zowel kenners als leken in dit muziekgenre waren vol lof over het optreden.
 
De academische zitting werd afgesloten met een heildronk in de oude pastorij. Veel volk en een fraai lenteweertje maakten er een drukke en aangename bedoening van.
 
In de namiddag was het wandelen geblazen. Het parcours met vertrek aan de kerk leidde de meer dan 500 wandelaars via  de St-Waltrudismolen, de Boesmolen, de Stomme Kapel, het Kartuizerklooster en de kapel van de familie Decorte naar het parochielokaal in de Lindestraat. Her en der werden de deelnemers getrakteerd op workshops, proeverijen, voorstellingen en spektakels met de Middeleeuwen en de Kartuis als algemene noemer. Zo waren er onder meer zwaardvechten, boogschieten, katapulten, maliën, schilderen en weven. De avond werd afgesloten met een gezellige babbel met voor de liefhebbers een smakelijk kartuisbier, het geesteskind van Wilfried en Guido Vierendeel.
 
Kunstmap
Ter gelegenheid van de viering ‘700 jaar Kartuizerklooster Herne’ werd eveneens een viertalige luxe-kunstmap uitgebracht. Het gaat om een alomvattende toelichting over ‘Het oudste kartuizerklooster in de Nederlanden en de eerste bijbelvertaling in het Nederlands’  in woord en beeld van de hand van Dr historicus Herman Vandormael. Deze kunstmap is te koop aan 12 euro op het gemeentehuis en in de bibliotheek Petrus Naghel.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief