HERNE – Zuivelindustrie duidelijk in de lift

C21

HERNE – Zuivelindustrie duidelijk in de lift

Zuivel_gezond_voor_ons_en_voor_de_economie___1_
HERNE – Zuivelindustrie duidelijk in de lift - Minister Koen Geens en Luc Van Impe Gedelegeerd Bestuurder Olympia - © Deschuyffeleer
 
Zuivel_gezond_voor_ons_en_voor_de_economie___2_
HERNE – Zuivelindustrie duidelijk in de lift - © Deschuyffeleer
 
Zuivel_gezond_voor_ons_en_voor_de_economie___3_
 
Zuivel_gezond_voor_ons_en_voor_de_economie___5_
Bedrijfsbezoek Olympia Herfelingen met minister Koen Geens en de burgemeesters Kris Poelaert (Herne) en Michel Doomst (Gooik) - © Deschuyffeleer
 
Zuivel_gezond_voor_ons_en_voor_de_economie___4_
Zuivel: gezond voor ons én voor onze economie - © Deschuyffeleer
 
Zuivel_gezond_voor_ons_en_voor_de_economie___7_
Zuivel: gezond voor ons én voor onze economie - Olympia Herfelingen © Deschuyffeleer
 
Zuivel_gezond_voor_ons_en_voor_de_economie___8_
Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie - Zuivel: gezond voor ons én voor onze economie - © Deschuyffeleer
 
Zuivel_gezond_voor_ons_en_voor_de_economie___9_
Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie - Zuivel: gezond voor ons én voor onze economie - © Deschuyffeleer
 
Zuivel_gezond_voor_ons_en_voor_de_economie___10_
HERNE – Zuivelindustrie duidelijk in de lift - © Deschuyffeleer
 

Met toenemende investeringen, stijgende uitvoer en hogere omzetten is de zuivelindustrie in ons land in volle expansie. In tijden van economische stagnatie kan dat alleszins tellen. De Belgische melk- en zuivelproducten zijn niet alleen in trek in eigen land maar ook in het buitenland, tot zelfs in het verre landen als China, worden ze gewaardeerd. Hoe melk wel gezond is én voor ons én voor onze economie werd door de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie uit de doeken gedaan in het zuivelfabriek Olympia in Herfelingen en dit in het bijzijn van minister van financiën Koen Geens.

Nieuwe dynamiek
“Ook na de afschaffing van de melkquota zal de Belgische zuivelindustrie een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de groeiende vraag naar zuivel in de wereld als natuurlijke bron van voedingsstoffen”, zegt Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie. “En die nieuwe dynamiek dan weer veroorzaakt positieve effecten zowel op de tewerkstelling als op de handelsbalans en draagt zo bij tot de welvaart in ons land”.
 
En die positieve vooruitzichten weet de afgevaardigd bestuurder te staven aan de hand van flink wat cijfergegevens. “De afgelopen drie jaar werd jaarlijks goed 150 miljoen euro geïnvesteerd in de zuivelindustrie. Dit is 66% meer dan tijdens de jaren 2005-2010. Met deze nieuwe investeringen wordt ingespeeld op de toenemende internationale vraag naar melk- en zuivelproducten. De toegenomen melkproductie in ons land dan weer laat toe dat steeds meer Belgische zuivelproducten de weg vinden naar het buitenland. De nieuwe dynamiek in de zuivelindustrie vertaalt zich bovendien in een stabiele tewerkstelling met ruim 5.700 mensen”.
 
Gezonde voeding
Naast hun economische waarde maken de zuivelproducten ook een belangrijke pijler van een gezonde voeding uit. “Dit omdat ze van nature uit zo rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. Zo leveren zij een substantiële bijdrage aan de vitaminen-, eiwitten- en mineralenvoorziening. Tegelijkertijd bevatten ze relatief weinig calorieën”, geeft Renaat Debergh nog graag mee. “Zuivelproducten zijn van nature een belangrijke bron van calcium, vitamine D en nog vele andere vitaminen. Het mooie aan melkproducten is dat zij een ideale combinatie zijn van gezond, voedzaam en lekker en dit bovendien aan een toegankelijke prijs”.
 
Het heilzame van zuivelproducten voor de gezondheid wordt overigens volledig beaamd door de Belgian Bone Club, die bij monde van prof. Stefan Goemaere van de Gentse Rijksuniversiteit het in melk sterk voorkomend calcium aanprijst als aangewezen preventief middel tegen botontkalking of osteoporose. Die ziekte leidt overigens vaak tot fatale gevolgen vooral bij de beruchte heupbreuk. Via de voeding moet die preventie beginnen vanaf de kinderjaren en gedurende het hele leven voortgezet onder meer door een evenwichtige en calciumrijke voeding. Regelmatig melkproducten op het menu is volgens de professor dan ook niet alleen doeltreffend maar ook sterk aanbevolen. Calciuminname blijkt zelfs cruciaal te zijn in sommige periodes van het leven zoals de kinderjaren en de adolescentie, zwangerschap en borstvoeding, rond de menopauze en vanaf 55 jaar.
 
Familiaal zuivelbedrijf Olympia
De goednieuws-boodschap van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie vond niet toevallig plaats in het familiaal zuivelbedrijf Olympia van de familie Van Impe langsheen de Assesteenweg in Herfelingen. Na de felle brand die er de dessert afdeling teisterde in 2012 besliste de directie vrij vlug om te herinvesteren in het succesvolle concept van verse en uniek bereide desserten. “Naast de beproefde formule van snelkoeling via stikstoftunnels plaatste Olympia meteen ook een energievriendelijke en duurzame spiraaltunnel”, zegt gedelegeerd bestuurder Luc Van Impe. “En ook de productieruimte van 3.900 m² werd niet alleen volledig heropgebouwd maar ook nog uitgebreid met een verpakkingsruimte en magazijnen met een extra-oppervlakte van 1.600 m²”.
 
De familiale zuivelfabriek Olympia produceert al jaren kwaliteitszuivel voor industriële afnemers, professionele gebruikers en consumenten in binnen- en buitenland. Het bedrijf kan prat gaan op een jaarlijkse melkaanvoer van goed 110 miljoen liter. Vorig jaar realiseerde Olympia, goed voor een tewerkstelling van om en bij de 150 personeelsleden, een omzet van 82 miljoen euro.
 
Olympia investeerde ook fors in onderzoek en ontwikkeling, specifiek voor softijstoepassingen en vloeibare ijsmixrecepturen. Om de omzet in dit segment te verhogen werd eveneens geïnvesteerd in de markt, waarbij via een overname, een significante marktpositie in Nederland werd verworven. Zo worden de ijsmixbereidingen aseptisch afgevuld in een performante bag in box-verpakkingslijn.
 
Business model
“De strategische keuze om in te spelen op nichemarkten en een gevarieerd aanbod te produceren voor diverse markten is een gefocust business model van Olympia. Deze markten worden in toenemende mate buiten de nationale grenzen bewerkt. Zo gaat 25% van onze omzet over de landsgrenzen met een gedeelte zelfs voor verre export buiten de Europese Unie”, aldus nog een enthousiaste en gedreven Luc Van Impe.
 
De dynamiek bij Olympia vertaalt zich dan ook in een aanzienlijke omzetstijging en extra aanwervingen van personeel, waardoor het een belangrijke werkgever blijft in het landelijke Pajottenland. De omzet steeg in 2013 overigens met 30% tegenover het jaar voordien.
 
Gedelegeerd bestuurder Luc Van Impe had ook een specifieke boodschap voor minister Koen Geens. Zo riep hij de minister op “mee een beleid te voeren waarbij dynamische ondernemingen en familiale bedrijven voldoende zuurstof krijgen om te groeien in sectoren met toekomstperspectieven zoals de zuivelindustrie om zo competitief te kunnen blijven in Europees verband en dit mede voor het behoud van de welvaart en de tewerkstelling ook in het Pajottenland”.
 
Innovatief en dynamisch ondernemen
Ook voor minister van Financiën Koen Geens is het overduidelijk: “De zuivelindustrie is een dynamische economische sector. Zij realiseert groei in zowel omzet als export. De zuivelindustrie is derhalve ook een mooi voorbeeld van innovatief en dynamisch ondernemerschap”. Hij had dan ook woorden van lof in die zin voor de zuivelindustrie in het algemeen en voor het zuivelfabriek Olympia in het bijzonder. “Kernwoorden hierbij zijn zeker bekwaamheid, betrokkenheid, betrouwbaarheid en bezieling”, aldus nog de minister die nog meegaf dat tegen 2020 alleszins meer dan 3% van het bruto nationaal product zou dienen besteed te worden aan innovatie. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief