HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad van 30 april

C21

HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad van 30 april

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad
Gemeenteraad Herne - © Deschuyffeleer

Ere-raadsleden
De gemeenteraad legde de voorwaarden en de modaliteiten vast voor het verlenen van de eretitel van ere-raadslid. De Open Vld-oppositiefractie had door toedoen van haar enig raadslid Thierry Deblander eerder een ontwerp van reglement in die zin ingediend. Het door de CD&V-meerderheidsploeg van burgemeester Kris Poelaert geamendeerd ontwerp werd door de meerderheid goedgekeurd.Het toekennen van de eretitel aan een uit dienst getreden mandataris is een blijk van erkenning vanwege het bestuur. Als anciënniteitscriterium werd een termijn van minstens 12 jaar weerhouden in plaats van 18 jaar en ook dat de jaren zetelen in de OCMW-raad, indien in combinatie met jaren in de gemeenteraad, ook worden meegeteld. Bij de globale stemming onthield Thierry Deblander zich.

Klankopname
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad laat voortaan ook toe dat de zittingen op klank worden opgenomen. Oppositieraadslid Thierry Deblander had eerder in die zin een voorstel ingediend. De klankopname moet toelaten betwistingen te vermijden over wat er tijdens de vergaderingen precies gezegd en beslist werd. Ook hier amendeerde de CD&V-bestuursploeg het voorstel. Thierry Deblander onthield zich.
 
Rapporten
De gemeenteraad nam akte van de jaarlijkse rapporten van de gemeentesecretaris met betrekking tot het intern controlesysteem en het klachtenbehandelingssysteem.
Het interne controlesysteem is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te bieden over het bereiken van de doelstellingen, het efficiënte en economische gebruik van middelen, de naleving van wetten, regels, voorschriften en procedures, de beschikbaarheid van betrouwbare financiële en beheersinformatie, de bescherming van activa en het voorkomen van fraude.Ook over de behandelde klachten dient de gemeentesecretaris jaarlijks verslag uit te brengen in de gemeenteraad. 
 
Burgemeestersconvenant
De gemeenteraad verleende ook toelating aan de burgemeester om het Burgemeesterconvenant te ondertekenen. De meeste Vlaams-Brabantse steden en gemeenten ondertekenden reeds eerder het Vlaams-Brabants Klimaatengagement. De provincie Vlaams-Brabant wil nu nog een stap verder gaan door samen met zo veel mogelijk gemeenten toe te treden tot het Burgemeesterconvenant.
Gemeenten die het burgemeesterconvenant ondertekenen, engageren zich om concrete maatregelen te nemen om de CO2 -uitstoot tegen 2020 met minstens 20% terug te dringen en een klimaatactieplan op te stellen en uit te voeren.
Het burgemeesterconvenant richt zich specifiek naar de gemeenten en steden om zo de Europese klimaatdoelstellingen vanuit het lokale niveau mee te helpen realiseren. De Provincie Vlaams-Brabant streeft er naar klimaatneutraal te zijn, en met de ondertekening van het Burgemeesterconvenant kan de gemeente hiertoe een belangrijke bijdrage leveren.
 
Speelstraten
Om te voldoen aan het stijgend aantal aanvragen voor speelstraten keurde de gemeenteraad een reglement goed voor het tijdelijk inrichten van speelstraten.  
“Spelen en sporten is voor kinderen en jongeren erg belangrijk voor hun ontwikkeling maar door een gebrek aan ruimte wordt dit steeds moeilijker. Speelstraten bieden kinderen en jongeren de kans op een veilige manier terug op straat te spelen en om elkaar op een veilige manier te ontmoeten”, aldus de voorzitter van de gemeenteraad Kris De Groote.
De gemeente wil dan ook tegemoetkomen aan het recht op spelen van kinderen door het inrichten van zo’n straten. Maar om dit in goede banen te leiden is het wenselijk de voorwaarden voor het tijdelijk inrichten van speelstraten vast te leggen in een gemeentelijk reglement. Hierin komen onder meer aan bod wat de rechten en plichten van de peters en de meters zijn, welke ondersteuning de gemeente verleent en wie verantwoordelijk is voor het plaatsen en weghalen van de nadars.
Het inrichten van speelstraten wordt overigens ook al gereglementeerd in de verkeerswetgeving.
 
Personeel
Ingevolge nieuwe regelgeving stemde de gemeenteraad in met enkele noodzakelijke bijsturingen van de rechtspositie van het personeel. Tevens wenste het bestuur een aanpassing van de dienstvrijstellingen door te voeren en de facultatieve feestdag van 15 november te vervangen door 24 december in de namiddag en 31 december in de namiddag.
 
Nieuw Politiehuis
Korpschef Marc Hellinckx van de lokale politie Pajottenland verduidelijkte ingevolge een vraag van de Open Vld de plannen rond de bouw en de financiering van een nieuw politiehuis in de Gooikse deelgemeente Kester. Als alles volgens plan verloopt zou de bouw instapklaar moeten zijn eind 2017.
De huisvesting van de politie laat al jaren te wensen over. Bovendien heeft de federale overheid aangegeven op korte termijn de drie thans gehuurde logementen van de ex-rijkswachters te zullen verkopen. Hierdoor zouden de politiemensen noodgedwongen terechtkomen in vrij dure containers. Steeds volgens de korpschef beantwoordt de centralisatie van al zijn diensten behalve de politieposten in de verschillende gemeenten aan een absolute noodzaak en werkt het op termijn ook kostenbesparend.
De financiering, thans geraamd op 3,5 miljoen euro, zou in principe gebeuren met eigen middelen door enerzijds de inbreng van de opbrengst van de verkoop van de vroegere rijkswachtkazerne in Vollezele en het mede inbrengen van de waarde van de huidige administratieve complexen in Kester en in Lennik en anderzijds de reeds gerealiseerde besparingen. Hierdoor zou in principe nog slechts een bijkomende lening van 1,4 miljoen moeten aangegaan worden. Voor Herne zou dit alles in de periode 2015-2019 een jaarlijkse meerkost van om en bij de 40.000 euro betekenen.
 
Vredegerecht
De Open Vld had ook graag duidelijkheid bekomen over de huidige regeling rond het ter beschikking stellen van de federale overheidsdienst Justitie van het gebouw van het Vredegerecht door de gemeente. Op termijn zal dit gebouw overigens in principe door de federale Regie der Gebouwen overgenomen worden. Gelet op de complexiteit van het dossier zal door de bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert hierop een schriftelijk antwoord geformuleerd worden.
 
Beheerorgaan Bibliotheek
Door het overlijden van Robert Rotsaert, de voorzitter van het beheerorgaan van de plaatselijke openbare bibliotheek, stelde de Open Vld de kandidaturen voor van Geert Coene  en Johan Vonckers om in de opvolging van de overledene te voorzien. De stemming leverde 1 stem vóór op, 3 tegen en de rest onthoudingen. De verkiezing in het beheerorgaan dient dan ook uitgesteld.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mei 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief