HERNE - Sprokkels uit de gemeenteraad van 28 mei

C21

HERNE - Sprokkels uit de gemeenteraad van 28 mei

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad

Klankopname
Om het notuleren te vergemakkelijken en discussies uit te sluiten worden de zittingen van de gemeenteraad voortaan op klank opgenomen. De zitting leverde dan ook in die zin een primeur op.

Sociaal woonaanbod
Om tegemoet te komen aan de aan Herne opgelegde eisen vervat in het Bindend Sociaal Objectief vanuit de Vlaamse overheid kon de gemeenteraad zich vinden in het actieprogramma rond het sociaal woonaanbod zoals opgesteld door Woonwinkel Pajottenland.
Tegen 2023 dient Herne zo 44 sociale huurwoningen te realiseren. En tegen 2025 moeten daar nog eens 20 soortgelijke huurwoningen bijkomen. Daarenboven moet de gemeente ook nog eens uitpakken met 22 sociale koopwoningen en 1 sociale kavel.
 
Jaarrekeningen AGB
De jaarrekeningen van het Autonoom Gemeentelijk Bedrijf (AGB) voor de dienstjaren 2012 en 2013 kregen nu ook hun beslag op de gemeenteraad. Voor 2012 bedraagt de balanstotaal 147.128 euro met een tekort van 15.004 euro. Verleden jaar dan weer bedroeg de balanstotaal 150.841 euro met een tekort van 23.071 euro.
De gemeenteraad stemde dan ook in met het ten laste nemen van beide tekorten door de gemeente.
Oppositieraadslid Thierry Deblander blijft wel vragen hebben over de duiding van de verliezen en het inzetten van gemeentepersoneel bij het AGB. Hij stemde dan ook tegen.
 
Bibliotheek
Als enige kandidaat voor Open Vld werd de heer Geert Coene nu unaniem verkozen als lid van het beheersorgaan van de plaatselijke openbare bibliotheek Petrus Naghel. Zijn verkiezing tijdens vorige zitting bleek niet rechtsgeldig te zijn, zodat een nieuwe stemming zich opdrong.
 
Weegbruggen
Zoals voorzien komen er binnenkort weegbruggen aan de in- en uitrit van het containerpark in de Scheibeekstraat. Op vraag van raadslid Thierry Deblander deelde schepen van leefmilieu Lieven Snoeks mee dat de gunning van de twee weegbruggen werd toevertrouwd aan de intergemeentelijke vereniging Haviland. De offertes worden ingewacht midden juni. De voorbereidende werkzaamheden zullen door het gemeentebestuur uitgevoerd worden met eigen middelen en personeel eens de gunning beslecht. Dit laat alvast een besparing toe van 50.000 euro. Die werken zullen allicht een achttal weken in beslag nemen waarna ook de weegbruggen zullen kunnen ingekapseld worden.
Er kan momenteel nog geen effectieve kostprijs meegedeeld worden doch het voorzien budget zal allicht toelaten zowel een weegbrug voor het inrijden als een weegbrug voor het uitrijden in plaats te stellen. Dit moet dan ook een vlot verloop van het in- en het uitrijden van het containerpark toelaten.
 
Gemeentepersoneel bij het AGB
Het louter uitlenen en ook het louter ter beschikking stellen van gemeentepersoneel bij het AGB kan wel degelijk. Dat antwoordde burgemeester Kris Poelaert op een eerdere schriftelijke vraag van de Open Vld-oppositie, nadat hij dienaangaande kennis had gekregen van het antwoord van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten.
De meeste gemeenten kiezen voor het uitlenen van personeel omdat dit de meest eenvoudige techniek is en er weinig voorwaarden aan verbonden zijn. Zo levert de gemeente diensten aan het AGB door middel van het inzetten van personeel. Dit kan zelfs kosteloos. Voor alle duidelijkheid zal het gemeentebestuur wel een dienstverleningsovereenkomst afsluiten met het AGB.
   
Gemeentelijke APP
Raadslid Thierrfy Deblander had vanuit de oppositie ook vragen bij de kostprijs voor het beheer van de software, het nut evenals de waarde van de informatie van en op de gemeentelijke APP. Maar ook hier kon burgemeester Kris Poelaert het raadslid geruststellen. Zo kunnen vele zaken nu aangepast worden in zelfstandig beheer. De APP wordt bovendien ook veelvuldig gebruikt door de inwoners en vormt zo een betrouwbaar en vlot communicatiemiddel tussen de burger en zijn bestuur.
 
Vredegerecht
Momenteel zijn er contacten tussen het gemeentebestuur en de Regie der Gebouwen die recent vanuit de Federale overheid nu ook al het beheer heeft overgenomen van alle gebouwen die door diensten van het ministerie van Justitie worden gebruikt. Eens het herstel van de eerder kleine mankementen in en de energiezuinigere aanpassingen aan het gebouw achter de rug zal Herne alleszins ook huurgelden van de Regie der Gebouwen kunnen opstrijken.
 
Fondatel
Daar de cultuurraad van plan is enkele activiteiten in de loodsen van de Fondatel-site op te zetten zoals een cursus fotografie en een fototentoonstelling maakt raadslid Thierry Deblander zich zorgen over de veiligheid van de deelnemers aan die activiteiten. Volgens burgemeester Kris Poelaert blijkt de Fondatel-site als industrieel erfgoed een bijzonder fraai decor te zijn voor dergelijke activiteiten. Maar voor de veiligheid zullen voor het betreden van de site wel bijzondere veiligheidsmaatregelen getroffen worden zoals het aanleggen van corridors. Ook zal een bijkomende verzekering worden afgesloten.
 
Raadzaal
Ook had raadslid Thierry Deblander vragen bij het ter beschikking stellen van de raadzaal in het gemeentehuis aan de studiegroep (H)echt Herne, waarvan ook de burgemeester deel uitmaakt, van de raadzaal. Die zaal blijkt immers niet opgenomen te zijn in het retributiereglement voor de gemeentelijke zalen.
Over de inbedding van dergelijke feitelijke verenigingen, die overigens ook in andere gemeenten en steden her en der in het land uit de grond rijzen,  mede als uitloper van de voorbereiding van de nieuwe Beleids- en beheerscyclus, en die belangloos en neutraal willen meewerken aan het mee voorbereiden van het beleid heeft burgemeester Kris Poelaert een schrijven gericht aan de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten. De burgemeester counterde ook de opmerking door te stellen dat gelukkig geen enkel reglement hem alsnog verbiedt in dialoog te gaan met inwoners of inwonersgroepen op het gemeentehuis. Ook gaat (H)echt Herne volgens de burgemeester blijkbaar in een structuurrichting van een vzw.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief