HERNE – OCMW-raadslid Sonja Van Den Bossche meter van Groentekans

C21

HERNE – OCMW-raadslid Sonja Van Den Bossche meter van Groentekans

Groentekrans_cera_3
HERNE – OCMW-raadslid Sonja Van Den Bossche meter van Groentekans - © Deschuyffeleer
 
Groentekrans_cera_1
HERNE – OCMW-raadslid Sonja Van Den Bossche meter van Groentekans - © Deschuyffeleer
 
Groentekrans_cera
HERNE – OCMW-raadslid Sonja Van Den Bossche meter van Groentekans - © Deschuyffeleer
 

Naast de medewerking uit diverse hoeken krijgt het succesrijk project Groentekans van 3Wplus in de tuinen van het Dominicanessenklooster in de gedachtegang van de maatschappelijke projecten van de coöperatie Cera ook een aanzienlijk financieel duwtje van 1500 euro in de rug. Het is OCMW-raadslid Sonja Van Den Bossche, tevens lid van de regionale Cera-adviesraad Pajottenland,  die hierbij een cruciale rol speelde. Zij werd dan ook prompt aangesteld als meter van het project, terwijl Philippe Lammens, eveneens uit Herne, zich peter mag noemen.

Kinderen tuinieren samen
Groentekans, dat via kansarme kinderen de strijd wil aanbinden tegen plattelandsarmoede  wordt gecoördineerd door 3Wplus, voorheen Opbouwwerk Haviland. Die organisatie wil bijdragen tot de ontwikkeling van Halle-Vilvoorde op het gebied van Wonen, Werken en Welzijn. De bevoorrechte partners hierbij zijn de lokale besturen. Het project Groentekans valt onder zijn koepel Sociale Werkplaats. Want naast het aanzetten van kansarme kinderen tot een gezonde voeding via het samen ecologisch tuinieren biedt het project ook de gelegenheid duurzame jobs te creëren voor enkele langdurig werkzoekenden en leefloontrekkers. En bovendien beoogt het project eveneens dat de kinderen ook thuis de boodschap van de nood aan gezonde voeding uitdragen.
 
Cera
Cera dan weer is de coöperatieve financiële groep die haar oorsprong vindt in het ideeëngoed van Friedrich Wilhelm Raffeisen. Hij was het die aan het eind van de negentiende eeuw de strijd aanbond tegen de armoede op het platteland waarbij hij geloofde in zelfhulp door samenwerking. Zo werd in 1892 in België de eerste coöperatie opgericht waaruit later CERA Bank zou groeien. In 1988 fusioneerde CERA Bank dan met Kredietbank en ABB Verzekeringen tot KBC.

Vandaag groepeert Cera met zijn meer dan 400.000 vennoten en met als huidige missie ‘samen investeren in welvaart en welzijn’, de aandelen van de vroegere vennoten van CERA Bank en van nieuw toegetreden leden en herbront zij de ‘oude’ coöperatieve waarden.
 
Maatschappelijk project
Sonja Van Den Bossche: “Het project paste in het plaatje van de maatschappelijke projecten die door Cera financieel worden gesteund. Ik heb het dossier tijdens de jongste bijeenkomst van de regionale adviesraad dan ook met succes voorgesteld en verdedigd. Om in aanmerking te komen moet het dossier voldoen aan zeven voorwaarden zoals het voldoen aan een maatschappelijke behoefte, het stimuleren van vrijwilligerswerk, het hebben van een duurzaam effect en het creëren van een hefboomeffect”.

Groentekans kreeg zo dan ook vanuit Cera een welgekomen financiële steun van 1500 euro toegewezen voor de aankoop van materialen. Sonja Van Den Bossche is overigens niet aan haar proefstuk in de schoot van de regionale Cera-adviesraad van het Pajottenland. Eerder kon zij de raad ook al overtuigen een financiële bijdrage van goed 1200 euro te verlenen aan De Okkernoot, het opvangtehuis voor autisten in Vollezele, voor de aankoop van een zitweegschaal. En recent nog slaagde zij er ook in voor een solidariteitsactie in het jeugdhuis in Herne ten bate van het project Support Ghana van Luc Somers en zijn bijzonder gemotiveerde ploeg de passage van een Meet en Friet te bewerkstelligen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jun 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief