BEVER / HERNE – Fruitbedrijf Demeulemeester zorgt opnieuw mee voor lekkere sapvloed

C21

BEVER / HERNE – Fruitbedrijf Demeulemeester zorgt opnieuw mee voor lekkere sapvloed

Mobiele_en_vaste_fruitpers
BEVER / HERNE – Fruitbedrijf Demeulemeester zorgt opnieuw mee voor lekkere sapvloed - © Deschuyffeleer
 

Het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei promoot de eerstkomende weken opnieuw het persen van de appeloogst en andere fruit. In het fruitbedrijf van Patrick en Margaret Demeulemeester in het Bevers gehucht Burght wordt dan ook alles in gereedheid gebracht om weer ettelijke tonnen appelen en aanverwante vruchten om te zetten in een zoete vloed van fruitsappen.

Het Pajottenland is rijk aan boomgaarden met hoogstamfruit. En bio-appelsap uit eigen boomgaard wordt meer en meer als een echte lekkernij gezien. Belangstellenden krijgen dit najaar dan ook opnieuw de kans in de vaste fruitpers van het fruitbedrijf  Demeulemeester hun eigen fruit te laten persen.
 
Aan dit persen zijn wel enkele afspraken verbonden. Zo dient er voor het aanbrengen van het fruit, wel minimaal 75 kg of drie volle kisten en steeds met minstens 2/3 appelen en peren, steeds vooraf gereserveerd. Ook valfruit en aangetast niet rot fruit komen in aanmerking. Normaliter levert 8 kg fruit 5 l gepasteuriseerd sap op.
 
Zoals door de klant gewenst worden de sappen afgeleverd in tapvaatjes of herbruikbare glazen flessen. Voor wijn- en cidermakers kan het persen trouwens ook zonder pasteuriseren met afvullen in zelf mee te brengen vaten. Naast het persen in opdracht levert het fruitbedrijf overigens ook eigen sappen af.
 
Wie zelf zijn fruit niet naar behoren kan plukken kan een beroep doen op het plukteam van Pajottenland & Zennevallei. Vrijwilligers komen dan je fruit plukken en de oogst wordt vervolgens netjes 50/50 verdeeld. Het plukteam is te bereiken via www.pajot-zenne.be/plukteam .
 
Naast de fruitoogst zijn hoogstamboomgaarden overigens eveneens bijzonder nuttig als ‘vijfsterrenhotel’ voor de natuur. Zo ontfermen zij zich maar al te graag over een schare koesterburen in hun omgeving. Dieren vinden er voedsel, rust en nestplaats. Vogels zoals de zanglijster kiezen bij voorkeur hun zangpost in de hoogste fruitbomen. Steenuiltjes huizen in de holte van oude bomen. Bloesems vormen een stuifmeelbron voor vele insecten. En afgevallen fruit trekt ook nog vogels, vlinders en kleine zoogdieren aan.
 
Het Regionaal Landschap voorziet ook nog in Pepingen, Gooik, Halle en Gaasbeek opstelplaatsen van mobiele fruitpersen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 aug 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief