HERNE – Cultuurkring Hernia wijdt tentoonstelling aan ‘de kracht van de stilte’

C21

HERNE – Cultuurkring Hernia wijdt tentoonstelling aan ‘de kracht van de stilte’

Tentoonstelling_2014
HERNE – Cultuurkring Hernia wijdt tentoonstelling aan ‘de kracht van de stilte’ - © Deschuyffeleer
 
Mede in het kader van de viering van 700 jaar Kartuis in Herne organiseert de plaatselijke cultuurkring Hernia de weekends van 6 en 7 en van 13 en 14 september een tentoonstelling rond het thema ‘de kracht van de stilte’. Die gaat door in het fraai gerestaureerde Hof ten Dries van tandarts en mevrouw Coron aan de Rendries. Ook nu weer stellen vooral kunstenaars uit de streek hun schilderijen, hun beelden en hun foto’s aan het publiek voor.
 
De Hernse Kartuis had in de middeleeuwen een uitzonderlijke culturele uitstraling in Zuid-Brabant. Zij kopieerden niet alleen belangrijke en hoogstaande religieuze werken maar zij vertaalden en verspreidden die dan ook. Zo werd onder meer de Bijbel vertaald naar het middelnederlands toe door Petrus Naghel. Ook het Leven van Benedictus en belangrijke werken van kerkvaders kwamen aan bod. Bezoek aan het Kartuizerklooster was er dan weer van Jan van Ruusbroec alsook van Margareta van York.

De Kartuizers hadden als leefregel dat ze een uiterst ascetisch leven moesten leidden. Zo waren zij alleen in hun cel waar ze dan studeerden, kopieerden en een contemplatief leven nastreefden en dit alles in de grootste stilte. Die stilte moest hen dan de nodige kracht geven. En zo kreeg de Hernia-tentoonstelling nu in het kader van de viering het thema ‘de kracht van de stilte’ mee.   

Op zaterdag 6 september om 17u luistert een jazzband de vernissage op. De drie volgende dagen dat de tentoonstelling voor het publiek toegankelijk is, zijn de openingsuren vastgelegd van 14 tot 18u.

De deelnemers kunstenaars zijn Jacqueline Brulard, André Bruylandt, Julien Cochez, Monique Geeroms, Amaat Hullebroeck, Hilde Maton, Frank Nevens, Kobe Nevens, Roger Schrije, Carine Stroobant, Ghislaine van Diest, Jef Van Diest en Nancy van Wichelen. Allen zijn overigens lid van de organiserende cultuurkring.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief