HERNE – Christoph Segers nieuwe schooldirecteur in De Regenboog

C21

HERNE – Christoph Segers nieuwe schooldirecteur in De Regenboog

De_regenboog_sept_2014__5_
HERNE – Christoph Segers nieuwe schooldirecteur in De Regenboog - © Deschuyffeleer
 
De_regenboog_sept_2014__1_
De Regenboog telt bij de start van het nieuwe schooljaar drie kleuterklassen.... © Deschuyffeleer
 
De_regenboog_sept_2014__2_
Kleuterleider Guy Duparcq ontfermt zich nu al het tweede schooljaar op rij over de kinderen in de eerste kleuterklas - © Deschuyffeleer
 
De_regenboog_sept_2014__4_
Juf Isabelle en haar leerlingen van het 3de en 4de leerjaar - © Deschuyffeleer
 
De_regenboog_sept_2014__3_
De Regenboog met alleen blije gezichten - © Deschuyffeleer
 

Met de start van het nieuwe schooljaar heeft de gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen er met Christoph Segers (39) meteen ook een nieuwe directeur bij gekregen. De nieuwe directeur wil naar de kinderen toe vooral het accent leggen op creativiteit, expressie en punch. Hij is afkomstig van Aalst en heeft bewust niet zo direct de intentie een woonplaats in het Pajottenland op te zoeken.

Christoph Segers heeft in de schoot van de scholengemeenschap Pajottenland reeds een jarenlange ervaring opgebouwd als leerkracht en als beleidsmedewerker. Zo was hij eerder al aan de slag in scholen onder meer in Heikruis en Gooik, waar hij eveneens ook tijdelijk een directeursfunctie waarnam. Ook trad hij op als ICT-coördinator van de scholengemeenschap.
 
Creativiteit aanwakkeren
“Net zoals leerkracht wil ik ook als directeur goede contacten opbouwen zowel met de ouders als met de kinderen”, zegt de directeur enthousiast. “Zo neem ik in mijn nieuwe functie bewust ook deel aan de bewaking op de speelplaatsen. En voor de leerkrachten wil ik vooral een coach zijn”. Hij vindt ook dat een kleine dorpsschool zoals De Regenboog “best een familiale sfeer en dito aanpak uitstraalt waarbij alle geledingen aan één touw trekken om samen een school te maken met goed onderwijs en een goede opvoeding als kernpunten”.
 
Als algemeen jaarthema koos de school ‘Wij vliegen er in’, waaruit iedere maand een welbepaald aspect wordt uitgelicht. “De eerste maand is dit nu vliegen op het strand”, geeft de directeur aan. “Een werkgroep staat overigens in voor het invullen van de maandthema’s waarbij veel aandacht gaat naar het ontwikkelen van het creatieve bij de leerlingen en dit in de ruime zin van het woord met onder meer muziek, drama en beeld”.
 
De Regenboog telt bij de start van het nieuwe schooljaar drie kleuterklassen en vijf klassen, waarvan één graadklas, in de lagere school. “En als alles verloopt zoals toegezegd mogen wij nu ook al uitkijken naar het opzetten van een bijkomende instapkleuterklas in de loop van het schooljaar”, aldus nog de nieuwe directeur.
 
Over graadklassen, die doorgaans noodgedwongen worden samengesteld door te kleine leerlingaantallen in de twee betrokken jaarklassen, heeft Christoph Segers een duidelijke mening. “Een graadklas is à priori zeker geen handicap voor de leerlingen. Wel integendeel”, luidt het. “Leerlingen uit dergelijke klassen leren beter zelfstandig te werken. En pientere kinderen uit de laagste klas kunnen ook al eens een graantje meepikken van het onderricht in de hoogste klas, terwijl kinderen met minder potentieel uit de hoogste klas nog best eens kunnen genieten van een herhaling in het onderricht van de jongste klas”. Voor de schooljuffen en de schoolmeesters blijkt zo’n klas wel geen gemakkelijke klus te zijn. “Zo vergt dit flink wat organisatietalent. En bovendien vraagt het ook meer inzet en is hun werk meer arbeidsintensief dan dit van hun collega’s”, aldus nog de directeur.
 
Speelplaatsen
Eerstdaags moeten in de Regenboog overigens ook de werken voor de herinrichting van de speelplaatsen van start gaan. “En ook uit die herinrichting zal onze zin voor meer punch al moeten blijken. Zo komen er nieuwe wanden en nieuw speeltuig”, stipt de directeur hoopvol nog aan.
 
Het zesde leerjaar telt overigens een primeur in zijn rangen. Voor de eerste keer zit in de klas een Franssprekende jongen die al zijn basisdiploma in een Franstalige school heeft bekomen maar waarvan de ouders nu oordeelden dat een taalbad in een Nederlandstalig zesde studiejaar best op zijn plaats was voor de overgang naar een middelbare school.
 
Nog opmerkelijk in De Regenboog is dat de school prat gaat op een mannelijke kleuterleider. Zo ontfermt Guy Duparcq zich nu al het tweede schooljaar op rij over de kinderen in de eerste kleuterklas. En aan hun enthousiasme te zien blijkt dit best mee te vallen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 sep 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief