HERNE - Veel sfeer op vriendschappelijk kaatstornooi in Kokejane

C21

HERNE - Veel sfeer op vriendschappelijk kaatstornooi in Kokejane

Bezoen_kaatsfan_sept_2014__7_
HERNE - Veel sfeer op vriendschappelijk kaatstornooi in Kokejane - © Deschuyffeleer
 
Bezoek_kaatsfan_khk_2014__1_
HERNE - Veel sfeer op vriendschappelijk kaatstornooi in Kokejane - © Deschuyffeleer
 
Bezoek_kaatsfan_khk_2014__2_
Geert Vandervelden - Wybe Visser - Steve Duyck - © Deschuyffeleer
 

Als afsluiter van zijn succesrijk seizoen organiseerden de Kleine Handbalspelers van Kokejane (KHK) de allereerste Groot Kokejaans Permanente Commissie, een vriendschappelijk tornooi met twee Nederlandse ploegen, K.R.C. Halle en de plaatselijke ploeg. De benaming waaide over vanuit Nederland waar de Permanente Commissie het grootste kaatstornooi uitmaakt en ieder jaar goed 20.000 toeschouwers aantrekt. Maar zo ver staat men uiteraard nog niet in Kokejane.

Van over de Moerdijk en in bijzonder vanuit Dronryp nabij Leeuwaarden waren twee ploegen van Kaatsfan Friesland onder de leiding van coach Wybe Visser afgezakt naar Kokejane om hier in hoofdzaak niet alleen de Vlaamse kaatssfeer op te snuiven maar bijkomend ook te genieten van de heerlijke mattentaarten en de geneugten van het Belgisch bier. Zij moesten het opnemen tegen de ploegen van K.R.C. Halle met als begeleider Steve Duyck en de ploeg van KHK. De Friese ploeg van Puur Passie had in laatste instantie forfait moeten geven wegens een sterfgeval in de schoot van de club en werd in extremis dan ook vervangen door de tweede ploeg van Kaatsfan. In het tornooi moest iedere ploeg het opnemen tegen alle overige ploegen.    
“Het Belgisch kaatsen verschilt in vele opzichten totaal van het spel van onze noorderburen. Zo gebeurt hier de opslag met één hand, in Friesland met twee handen. Bij ons wordt overslaan beloond, in het Nederlandse spel wordt overslaan beboet. Hier wordt gebruik gemaakt van synthetische ballen, bij hen gaat het om lederen ballen. Het Belgisch kaatsen gebeurt op verhard terrein, in Nederland op gras. Daarenboven zijn de vorm en de afmetingen van het kaatsplein totaal anders”, aldus Geert Vandervelden, de trainer-coach van Kokejane.
Voor de kaatsers van K.R.C Halle was het de eerste keer dat zij het opnamen tegen Friese ploegen. “In een ver verleden hebben wij nog wel eens gespeeld tegen de nationale Nederlandse ploeg met onder meer Johannes Brandsma”, herinnert Steve Duyck zich nog wel. Voor Wybe Visser dan weer ligt het grootste verschil tussen het kaatsen in beide gouwen “in meer taktiek in Vlaanderen en meer kracht in Friesland”. Opvallend bij de ploegen van Kaatsfan was de grote gestalte van het merendeel van hun kaatsers, die gemakkelijk 1,85 m haalden.
De drie coaches zijn unaniem positief in hun beoordeling van het vriendschappelijk tornooi. Zo zijn voor Steve Duyck vooral “de grote emotie, de sportiviteit en de vriendschap” de pluspunten. Wybe Visser dan weer is blij dat er daarnaast “ook nog ideeën en ervaringen kunnen uitgewisseld worden”. En voor Geert Vandervelden “toont het tornooi aan hoe mooi sport wel kan zijn door niet alleen de resultaten maar ook en vooral de sfeer”.
Het trio coaches beseft ook maar al te best dat de kaatssport dringend behoefte heeft aan innovatie. “En juist daarom zetten wij het tornooi op met ploegen die hieraan willen werken”, zegt Geert Vandervelden. “Ook in Nederland moet het hoofdbestuur er zich van bewust zijn dat zowel de dingen als het denken in de kaatssport nood hebben aan vernieuwing wil men de volkse sport, die het kaatsen toch was en zou moeten blijven, behoeden voor de afgang”, stelt Wybe Visser. Ook Steve Duyck beaamt de ideeën van zijn collega’s maar prijst zich met zijn ploeg “toch nog gelukkig dat zij momenteel alleszins nog kunnen beschikken over een eerste ploeg, een tweede ploeg en drie jeugdploegen”. Alle drie betreuren overigens dat “het toch zo moeilijk ligt om de jeugd nog warm te maken voor het kaatsen”.
Vooraleer de ploegen zich opmaakten voor een verbroederingsavond  werden intussen al plannen gesmeed om binnenkort  beide Vlaamse ploegen te kunnen laten deelnemen aan een trainingskamp in Friesland.   
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 sep 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief