HERNE – Boeiende tentoonstelling rond 700 jaar Kartuizerklooster

C21

HERNE – Boeiende tentoonstelling rond 700 jaar Kartuizerklooster

700_jaar_kartuis_-_genootschap
HERNE – Boeiende tentoonstelling rond 700 jaar Kartuizerklooster - © Deschuyffeleer
 

Naar aanleiding van de 700ste verjaardag van het Hernse kartuizerklooster wil het gemeentelijk studiegenootschap Hernse Kartuis de geschiedenis van het klooster opnieuw onder de aandacht brengen. Rond het eerste kartuizerklooster in de Nederlanden, gesticht in 1314, organiseert het studiegenootschap dan ook een boeiende tentoonstelling. Gedurende heel zijn bestaan heeft het klooster overigens in de Brabantse regio en de Nederlanden een grote vermaardheid weten op te bouwen als cultuurcentrum met boekenproductie, vertalingen en uitstraling.

Het opzetten van de tentoonstelling lijkt het studiegenootschap dan ook het best geschikt om het leven van de kartuizers zo goed als mogelijk in kaart te brengen in de eerste plaats voor de inwoners van Herne zelf maar ook voor belangstellenden van ver buiten de gemeente. Hiervoor wordt onder meer een beroep gedaan op geschiedkundige werken, handschriften, oude kaarten en voorwerpen die worden ontleend bij rijksmusea en bibliotheken in steden in binnen- en buitenland zoals Brussel, Leuven, Hasselt, Amsterdam, Parijs en Wenen.

Deze tentoonstelling en het eraan verbonden project voor historisch onderzoek gespreid over meerdere jaren wordt gesteund door de provincie Vlaams-Brabant en draagt de goedkeuring mee van het gemeentebestuur van Herne.
Vooraf aan de tentoonstelling is er een academische zitting en de voorstelling van de uitgave ‘Het zwijgzame verleden – 700 jaar kartuizerkroniek’ op vrijdag 10 oktober om 18u in De Egelantier. Spreker is er Dr Erik Kwakkel, universitair docent verbonden aan de Universiteit van Leiden met als thema ‘De Dietse boeken die ons toebehoren - Het kartuizerklooster van Herne als productiecentrum van Middelnederlandse handschriften’. De zitting wordt afgesloten met een voordracht van een prozagedicht van en door ere-burger Maurits van Liedekerke.
De vernissage van de tentoonstelling heeft nog dezelfde avond om 20u plaats in de zaal van Wisteria in de Stationsstraat. De tentoonstelling dan weer is van 10 tot 21 oktober alle dagen open van 14 tot 18 uur en op afspraak. De toegang is gratis.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 okt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief