HERNE gaat mee in pleidooi voor Europese steun aan varkenshouders

C21

HERNE gaat mee in pleidooi voor Europese steun aan varkenshouders

Steun_varkenskwekers
HERNE gaat mee in pleidooi voor Europese steun aan varkenshouders - schepen Lieven Vandenneucker - © Deschuyffeleer
 

Op aangeven van schepen van landbouw Lieven Vandenneucker zegt ook de bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert haar steun toe aan de in nood verkerende sector van de varkenshouders bij zijn vraag naar Europese steunmaatregelen. Als landelijke gemeente herbergt Herne immers een relatief vrij groot aantal varkenshouderijen op zijn grondgebied.

Niet enkel de perentelers en rundveehouders krijgen het hard te verduren door de handelsoorlog met Rusland. Ook de varkenshouderijen worden getroffen door dit importverbod en dit bovenop de reeds aanhoudende prijsdalingen van de jongste maanden.

“De varkenssector lijdt, net zoals de perentelers en rundveehouders, onder het importverbod van Rusland”, zegt Lieven Vandenneucker. “Als er geen steun komt voor deze sector, dreigt er een echte economische catastrofe. België exporteerde in 2013 nog voor ruim 40 miljoen euro varkensvlees naar de Russische markt. Toch acht de Europese Commissie evenwel nog niet de tijd gekomen om concrete maatregelen te nemen om tegemoet te komen aan de nefaste gevolgen van het Russisch importverbod voor varkens”.

Door de handelsoorlog vreest de sector op termijn het faillissement van nagenoeg twee op drie varkenshouderijen van de in totaal 4 300 varkensbedrijven in Vlaanderen. Want naast het Russisch invoerverbod kampt de sector sinds januari ook nog met een sanitaire boycot omwille van de Afrikaanse varkenspest in Litouwen evenals met stijgende veevoederprijzen en met extra investeringskosten om te voldoen aan de nieuwe regelgeving.

 “Als Europa geen maatregelen neemt, bestaat de kans dat heel wat varkensboeren hun job verliezen”, aldus nog Lieven Vandenneucker. “En daarom pleit ons bestuurscollege nu mee voor bijkomende Europese steunmaatregelen aan de varkenssector”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 okt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief