Basisschool De Markvallei HERNE eet gezond en fietst veilig

C21

Basisschool De Markvallei HERNE eet gezond en fietst veilig

Markvallei_afsluiter_project_1_2014__3_
HERNE - Basisschool De Markvallei eet gezond en fiets veilig - © Deschuyffeleer
 
Markvallei_afsluiter_project_1_2014__1_
HERNE - Basisschool De Markvallei eet gezond en fiets veilig - © Deschuyffeleer
 
Markvallei_afsluiter_project_1_2014__4_
HERNE - Basisschool De Markvallei eet gezond en fiets veilig - © Deschuyffeleer
 
Markvallei_afsluiter_project_1_2014__2_
HERNE - Basisschool De Markvallei eet gezond en fiets veilig - © Deschuyffeleer
 
Markvallei_afsluiter_project_1_2014__5_
HERNE - Basisschool De Markvallei eet gezond en fiets veilig - © Deschuyffeleer
 
Markvallei_afsluiter_project_1_2014__6_
HERNE - Basisschool De Markvallei eet gezond en fiets veilig - © Deschuyffeleer
 

Ook voor de basisschool De Markvallei met haar vestigingen in het centrum en in Kokejane is het nieuwe schooljaar goed en wel gestart. De school verschaft dit schooljaar onderricht aan 270 peuters, kleuters en leerlingen. Dag in dag uit zetten 32 personeelsleden zich in om al dat jong volkje te voorzien van een goede basisvorming. De juffen Elien (3de leerjaar Herne) en Jelke (5de leerjaar Kokejane) die in de loop van vorig schooljaar nog in vervanging werden aangesteld behoren intussen tot het vaste lerarenkorps.

Leeftijdsdoorbrekende groepen
In haar afdeling in het centrum kiest De Markvallei er voor om in de kleuterklassen leeftijdsdoorbrekend te werken. Directrice Christel Van Acker: “Dit betekent dat kleuters van verschillende leeftijden samen deel uitmaken van éénzelfde groep. Dit komt het welbevinden van elke kleuter ten goede. Zo krijgen zij de kans om echt op eigen tempo te ontwikkelen en doorheen hun kleuterschoolloopbaan nu eens de kleinsten te zijn en geholpen worden door groteren en dan omgekeerd. Het voornaamste voordeel van zo'n gemengde leeftijdsgroep is dat de jongere kleuters ongedwongen heel veel leren van de oudere kleuters. Het natuurlijke leerproces, met andere woorden  het leven en leren zoals thuis biedt extra leerkansen. Uiteraard maken we ook eens groepen met kleuters van dezelfde leeftijd bij elkaar. Dit gebeurt dan om de meer specifieke doelstellingen te bereiken waaronder reken- en taalvaardigheden. Ook in het lager onderwijs trachten we dit geregeld voor sommige projecten en sommige vakken zoals muzische vorming, techniek en wereldoriëntatie door te trekken”.
Gezond en veilig
In beide vestigingen was het eind vorige week meteen ook al alle hens aan dek om het eerste groot project van het nieuw schooljaar af te sluiten. Zo stond in Herne centrum de laatste weken alles in het teken van verkeersopvoeding met vooral aandacht voor een doordacht en veilig weggebruik als zwakke weggebruiker. De afdeling Kokejane dan weer koos voor het thema gezonde levensstijl met daaraan verbonden gezonde voeding en dit zonder hierbij uiteraard het bewegen te vergeten.

Gezond was in Kokejane dan ook geen dode letter. Zo kregen de jongelingen de voorbije dagen de groenten- en fruitboer op bezoek, werd iedere dag gestart met een fikse portie aerobics en werden klein en groot getrakteerd op een flinke portie fietsen. In de vestiging in het centrum werd de speelkoer meer dan eens herschapen in een heus fietsparcours waar onder het waakzaam oog van de leerkrachten de fietsbehendigheid kon bijgeschaafd worden en de wegcode en verkeersveiligheid spelenderwijze werd aangeleerd. Ook werden fietsactiviteiten buiten het schoolcomplex op het getouw gezet met onder meer een dropping in Brakel waarbij naast het veilig fietsen ook aandacht werd besteed aan het openbaar vervoer, het verkeersreglement en het kaartlezen.
Beide vestigingen sloten hun project af met een totaalprogramma waarbij ook de ouders en de grootouders nauw betrokken waren. Om te beginnen was er een gezond en gevarieerd ontbijt. Dit werd een behoorlijk succes want nagenoeg 400 belangstellenden tekenden hiervoor in. Na het ontbijt volgde nog een fikse wandeling en fotozoektocht voor alle deelnemers. Kinderen waarvan ouders of grootouders niet aanwezig waren stapten mee onder de  begeleiding van de leerkrachten.
Overigens was het in Herne centrum ook in de namiddag nog een drukke bedoening. Ouders, grootouders en kinderen konden er zich samen uitleven. Zo stonden een tiental workshops ter beschikking met onder meer spelen met speeldeeg , tangrams, knikkerbaan, bruggen bouwen met papier, hout en touw en diens meer.

Samen met haar lerarenkorps blikt directrice Christel Van Acker alvast terug op een vruchtbare en een meer dan geslaagde organisatie. Directie, leerkrachten, leerlingen, ouders en grootouders gaven trouwens nu elkaar al terug afspraak in de lente voor de afsluiter van een nieuw project en voor een nieuwe uitdaging.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 okt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief