HERNE – Bermbeheerplan voor komende vijf jaren goedgekeurd

C21

HERNE – Bermbeheerplan voor komende vijf jaren goedgekeurd

Bermdecreet_2014
HERNE – Bermbeheerplan voor komende vijf jaren goedgekeurd - © Deschuyffeleer
 

Het Agentschap Natuur en Bos heeft het gemeentelijk bermbeheerplan goedgekeurd. Dat plan stelt waar en wanneer er nu gemaaid mag worden in de gemeente en dit voor een periode van de vijf komende jaren. Het Vlaams bermdecreet verplicht elke gemeente zo’n plan op te stellen en te laten goedkeuren. Het is de bedoeling dat het bermbeheerplan een betere en herkenbare natuur in de gemeente schept zodat Herne over vijf jaar nog een groener tintje uitstraalt dan dat dit vandaag al het geval is.

Om aan het bermdecreet te voldoen werd de firma Antea aangesteld om samen met andere gemeenten en met de steun van de provincie een ontwerp van beheerplan op te stellen. Zo inventariseerde de firma de bermen en stelde zij vervolgens een werkbaar beheerplan op. Het bermdecreet stipuleert overigens onder meer dat gemaaid gras niet mag blijven liggen op de bermen. Deze moeten gemaaid worden met afvoer van het maaisel. Dit om de biodiversiteit te verhogen.

Het nu goedgekeurd vijfjarenplan gaat nu uit van een geleidelijke en financieel haalbare implementatie van het maaien met afvoer. Zo wordt het aantal kilometers te maaien bermen volgens een stappenplan uitgebreid om in 2019 te landen op het maximum van 150km.
“In het verleden maaiden wij met afvoer van het maaisel in de gemeente 50 km bermen”, zegt schepen van Milieu Lieven Vandenneucker. “Op termijn moet de gemeente volgens het bermbeheerplan nu nog eens 100km extra bermen maaien op deze manier. Dit levert ons wel een geschatte meerkost van goed 80.000 euro op”.
Het plan bevat wel twee mogelijke afwijkingen. “Zo mag er nu afgeweken worden van de maaidata. Normaal mag er pas gemaaid worden na 15 juni en na 15 september. Maar voor bepaalde plantensoorten blijkt het nu toch ecologisch voordelig om ze vroeger te maaien dan wettelijk bepaald om zo nog een betere groei te kunnen stimuleren”, aldus nog Lieven Vandenneucker. “Een tweede afwijking dan weer betreft de veiligheidsmaaibeurten. Wanneer het gras te hoog staat in een weinig overzichtelijke bocht kan dit wel eens zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. En zo mag er nu in die omstandigheden wel degelijk één strook gemaaid worden om de verkeersveiligheid te garanderen”.
Meer info bij de milieuambtenaar via anja.mertens@herne.be of 02/397.11.61.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief