BEVER / HERNE – Pajotse touwtrekkers maken het mooie weer in de Open Beker van Vlaanderen

C21

BEVER / HERNE – Pajotse touwtrekkers maken het mooie weer in de Open Beker van Vlaanderen

Demarreurs_bever_
BEVER / HERNE – Pajotse touwtrekkers maken het mooie weer in de Open Beker van Vlaanderen - De Démarreurs Bever - © Deschuyffeleer
 

Liefst 120 touwtrekkers uit de wijde omgeving van het Pajottenland en het Geraadsbergse trokken naar Sijsele, in de nabijheid van Brugge, om daar mee te dingen naar de Open Beker van Vlaanderen. Dit tornooi staat voor het grootste jaarlijkse tornooi in België met maar liefst 54 ploegen waaronder ook enkele Engelse en Nederlandse. Het geldt tevens als traditionele afsluiter van het outdoor-trekseizoen. Onze streekteams lieten zich niet pramen en mochten dan ook met verschillende ereprijzen huiswaarts keren.

De meeste ploegen uit onze regio traden aan in de reeks gevorderden. Met de Démarreurs, de  Bougiekes, KTC Nerinckx, Mersch jongefamilie en Mersch gezusters was het Pajottenland alleszins goed vertegenwoordigd in deze op één na hoogste categorie. De Mersch gebroeders, die vorig jaar de oppergaai wegkaapten bij de gevorderden, probeerden het deze keer in de hoogste reeks bij de getrainden. Maar al snel bleek dit toch nog een maatje te hoog gegrepen tegenover de echt professionele Kempische, Engelse en Nederlandse ploegen.
Bij de gevorderden waren het echter vooral de Pajotse ploegen die van zich lieten spreken. Zowel de Démarreurs als KTC Nerinckx als de Mersch gezusters zaten duidelijk in de zwaarste kwalificatiereeks ingedeeld. Vooral twee Engelse en een Nederlandse ploeg zorgden voor de zwaarste tegenstand. Uiteindelijk wisten de Démarreurs toch deze reeks te winnen vóór KTC Nerinckx en konden beide teams zich opwarmen voor de halve finales.
In die halve finales kwam KTC Nerinckx uit tegen het Nederlandse TTV Wittink, de winnaar in de andere reeks. Maar na elk een trek te hebben gewonnen toonden de Nederlanders zich in de beslissende trek toch sterker dan de ploeg uit Herfelingen en wisten zij zich zo te verzekeren van een plaats in de finale.
In hun halve finale dienden de Démarreurs het op te nemen tegen de Brugse Highlanders, een zestal stoere bonken die vooral highland-games beoefenen. De jongens uit het Pajottenland maakten echter vrij gemakkelijk korte metten met hun opposanten. Op naar de finale dus tegen het Nederlandse TTV Wittink.
De Démarreurs
In die finale verwachtten de Démarreurs zich aan felle tegenstand van hun tegenstrevers maar verrassend genoeg wonnen zij relatief gemakkelijk de twee beslissende trekken en werden zij zo in hun reeks winnaar van de Open Beker van Vlaanderen editie 2014. Na het nipt naast de beker grijpen vorig jaar met een tweede plaats was het nu wel hun beurt om de beker in de lucht te hijsen en mee te tornen richting Pajottenland.
In de reeks recreanten zong ook het Geraardsbergse team Collier het uit tot in de finale maar hier dienden zij jammer genoeg het onderspit te delven tegen hun Pajotse buren van de Groene Kring Oost. Al bij al toch ook een sterke prestatie van beide ploegen daar ze nog maar een half seizoen meedraaien in het touwtrek-gebeuren.
Met twee bekers, twee tweede en twee derde plaatsen werd de tocht naar het Brugse toch een uitstekend tornooi voor de ploegen uit het Pajottenland en het Geraardsbergse.
“Sinds twee jaar kent het touwtrekken in de streek een echte revival”, zegt Thomas Hubau, de woordvoerder van het touwtrekcriterium Pajottenland. “Midden de jaren ’80 kon er geen kermis plaatsvinden zonder een touwtrektornooi. Nadien stierf deze volkssport bij uitstek echter een stille dood. Maar nu is het touwtrekken tijdens de weekends in de zomerperiode opnieuw niet meer weg te denken in onze regio”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief