HERNE – RUP Fondatel hoeft geen plan Milieueffectenrapportage

C21

HERNE – RUP Fondatel hoeft geen plan Milieueffectenrapportage

Fondatelsite_
HERNE – RUP Fondatel hoeft geen plan Milieueffectenrapportage - © Deschuyffeleer
 

Bij de opmaak van het ontwerp van het gemeentelijk uitvoeringsplan Fondatel wordt Herne ontheven van de plan-MER-plicht. Het screeningsdossier dat in het kader van het onderzoek tot milieueffectenrapportage door het aangesteld studiebureau werd opgesteld volstaat. Dat liet het Vlaams departement Leefmilieu, Natuur- en Energiebeleid recent weten aan het gemeentebestuur. Volgens die dienst geeft het voorgenomen plan geen aanleiding tot aanzienlijke negatieve gevolgen voor het milieu en is de opmaak van een plan-MER bijgevolg niet nodig.

Vier jaar terug zag de firma Yde, die Fondatel had ingepast in haar groep, de ijzergieterij aan het station in Herne niet meer zitten en besloot zij dan ook de deuren te sluiten. Dat betekende meteen slecht nieuws voor de nagenoeg 40 arbeiders en de 15 bedienden die hun job verloren. Maar voor de buurtbewoners en het gemeentebestuur was het wel een hele opluchting. Reeds geruime tijd regende het vanuit de nieuwe residentiële buurt klachten over lawaai-, geur- en roethinder. De druppel die de emmer deed overlopen was wel een bijzonder negatief veiligheidsverslag van de Lennikse brandweer. Redenen genoeg voor burgemeester Kris Poelaert om Fondatel de levieten te lezen en te dreigen met sluiting. Waarop de directie haar conclusies trok en de sleutel van de ingangspoort definitief dicht draaide.
Burgemeester Kris Poelaert had de bui eerder al zien hangen. Zo had hij in het gemeentelijk structuurplan al laten opnemen dat wanneer Fondatel de deuren ooit zou sluiten de site zou kunnen omgevormd worden tot een zone met residentieel karakter. Het gemeentebestuur gaf dan ook mettertijd een studiebureau de opdracht een ruimtelijk uitvoeringsplan voor de site op te maken. Dat plan moet het mogelijk maken dat er zowel kleine betaalbare tot middelgrote woningen als appartementen kunnen op gebouwd worden. Daarnaast worden ook nog een aantal losse kavels voorzien zodat ook de lokale aannemers bijkomend werk wordt geboden. In totaal zouden er zo 108 woongelegenheden kunnen ingeplant worden.
Door het mee betrekken van de stationsomgeving in het project en zo te komen tot een masterplan kunnen op termijn overigens ook de parking en het stationsplein volwaardig heringericht worden. Vanuit Infrabel zou er overigens al de toezegging zijn dat de helft van de kost voor de aanleg van de parking door hen zou gedragen worden.
Wie inzicht wil krijgen in de algemene toekomstvisie die in het ruimtelijk uitvoeringsplan wordt nagestreefd kan de uitgebreide screeningsnota en de beslissing van het departement Leefmilieu, Natuur- en Energiebeleid nalezen via www.mervlaanderen.be – dossierdatabank – dossiercode SCRPL13005. De documenten liggen ook ter inzage op het gemeentehuis bij de dienst stedenbouw.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief